ΚΑΙΡΟΣ

«Δεν λάβαμε καμία προειδοποίηση από τους Τούρκους», καταγγέλλει ο ρώσος πιλότος

Το ρωσικό μαχητικό Su-24 δεν έλαβε καμία προειδοποίηση – είτε μέσω ασυρμάτου είτε με οπτικά σήματα – από τα τουρκικά F-16 πριν καταρριφθεί από τα πυρά τους δήλωσε ο ρώσος πιλότος που διασώθηκε, όπως μεταδίδουν κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 1, ο πιλότος Κονσταντίν Μουράχτιν φέρεται επίσης να αρνήθηκε κατηγορηματικά τις καταγγελίες ότι το ρωσικό μαχητικό να παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, συμπληρώνοντας ότι το Σουχόι χτυπήθηκε ενώ πετούσε πάνω από συριακό έδαφος.

Οι δηλώσεις Μουράχτιν ενδέχεται να ρίξουν νέα φωτιά στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, τη στιγμή που η Άγκυρα προσπαθεί να κατευνάσει τις ρωσικές αντιδράσεις, με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου να δηλώνουν ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της έντασης. Είχαν προηγηθεί συστάσεις για ηρεμία από NATO και ΗΠΑ.

Οι δύο πλευρές έχουν αντικρουόμενες εκδοχές για τις συνθήκες υπό τις οποίες καταρρίφθηκε το Su-24. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το Σουχόι ήταν ένα από δύο αεροσκάφη που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της το πρωί της Τρίτης, και το ένα καταρρίφθηκε αφού δεν αποχώρησε μετά από 10 προειδοποιήσεις που δόθηκαν σε διάστημα πέντε λεπτών. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα ηχητικό απόσπασμα που ισχυρίζεται ότι επιβεβαιώνει τη θέση της.

Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι την ώρα της κατάρριψης δεν γνώριζε ότι επρόκειτο για ρωσικό αεροσκάφος, αλλά έμαθε την προέλευση του μαχητικού από τις επίσημες ρωσικές ανακοινώσεις, θέση την οποία απέρριψε κατηγορηματικά ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάρριψη προμελετημένη.

Ως απάντηση στην κατάρριψη, η Μόσχα αποφάσισε να ενισχύσει την μεγάλη αεροπορική βάση που διαθέτει στη Συρία με αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν εχθρικά αεροσκάφη σε ύψος έως 6.000 μέτρων και με βεληνεκές περίπου 600 χιλιομέτρων.

Παράλληλα, η Ρωσία έχει ήδη προβεί σε μέτρα άσκησης οικονομικής πίεσης στην Τουρκία, με την αρμόδια υπηρεσία ουσιαστικά να απαγορεύει σε ρωσικά ταξιδιωτικά γραφεία να πωλούν πακέτα διακοπών στην Τουρκία, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την μεγάλη τουρκική τουριστική βιομηχανία.

Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ακόμα πως υπάρχει ενδεχόμενο ακύρωσης συνεργασιών μεταξύ τουρκικών και ρωσικών εταιρειών, χωρίς όμως να αναφερθεί συγκεκριμένα στην κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου, η οποία γίνεται με ρωσική τεχνογνωσία.

Υπέρ της διπλωματικής οδού έχει τοποθετηθεί και η Γερμανία. Η καγκελάριος Άνγκελα Μερκελ, που το βράδυ θα έχει γεύμα εργασίας με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, ενόψει της επίσκεψης του τελευταίου στη Μόσχα την Πέμπτη, απηύθυνε έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης και τόνισε ότι η μόνη λύση είναι η πολιτική λύση.

Έκανε επίσης γνωστό ότι συνομίλησε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον παρακάλεσε να κάνει τα πάντα ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.
Πηγή: skai.gr