Κλείσιμο

Συμφωνία για τα σιτηρά - Μαύρη Θάλασσα: Δέκα εκατομμύρια τόνοι δημητριακών και άλλων τροφίμων έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας «περιορίζει τον κίνδυνο της πείνας» στον κόσμο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ζητώντας να ανανεωθεί η συμφωνία. 

Οι εξαγωγές ουκρανικών τροφίμων έφτασαν σήμερα τα 10 εκατομμύρια τόνους, χάρη στην Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ζητώντας να ανανεωθεί η συμφωνία αυτή, η οποία «περιορίζει τον κίνδυνο της πείνας» στον κόσμο.

Η λεγόμενη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας (ή συμφωνία για τα σιτηρά) υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου και έχει διάρκεια 120 ημερών.

«Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή (ουκρανικών) δημητριακών κάνει τη διαφορά. Και είμαι πολύ χαρούμενος που ανακοινώνω ότι σήμερα η Πρωτοβουλία έφτασε σε ένα νέο ορόσημο», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους. «Μέχρι σήμερα έχουν εξαχθεί μέσω του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας 10 εκατομμύρια τόνοι δημητριακών και άλλων τροφίμων», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα: Ουκρανία: Τα πρώτα 6 πλοία με σιτηρά αναχώρησαν το πρωί από τη Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με την Άγκυρα

Σημειώνοντας ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία, στις αρχές της εβδομάδας, ώθησε τις τιμές προς τα επάνω και έκανε τον κόσμο να αντιληφθεί τη σημασία της συμφωνίας αυτής, ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι ήταν «συλλογική ευθύνη να συνεχιστεί η εφαρμογή της» ώστε «να μειωθεί ο κίνδυνος της πείνας, της φτώχειας και της αστάθειας».

«Καλώ όλες τις πλευρές να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε δύο τομείς: Αρχικά, την ανανέωση και την πλήρη εφαρμογή της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας», η οποία έχει ισχύ μέχρι τις 19 Νοεμβρίου. «Και δεύτερον, να αρθούν τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν για τις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων».

Ο Γκουτέρες επέμεινε ότι «ο κόσμος χρειάζεται συντονισμένες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί κατεπειγόντως η κρίσιμη κατάσταση στην αγορά λιπασμάτων», τονίζοντας ότι «η έλλειψη λιπασμάτων πλήττει ήδη τους αγρότες σε όλον τον κόσμο» και αυτή η έλλειψη δεν πρέπει να μετατραπεί σε «έλλειψη τροφίμων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ