ΚΑΙΡΟΣ

China Daily News: Οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρηθεί η κρίση στην Ουκρανία, όχι η Κίνα

Τι υποστηρίζει αρθρογράφος της κινεζικής εφημερίδας China Daily News, απαντώντας στις ΗΠΑ και στα δυτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσσης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που θέλουν να διατηρηθεί η κρίση στην Ουκρανία, όχι η Κίνα, υποστηρίζει αρθρογράφος της κινεζικής εφημερίδας China Daily News, απαντώντας στην Ουάσινγκτον και στα δυτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσσης.

«Δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι στην πρώτη επέτειο της στρατιωτικής σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί κατηγορούν την Κίνα ότι δεν κατάφερε να πείσει τη Ρωσία να τερματίσει τη σύγκρουση. Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι το Πεκίνο εξέταζε την ιδέα της παροχής στρατιωτικής υποστήριξης στη Ρωσία, η οποία δεν είναι παρά ένα κακόβουλο ψέμα. Αντίθετα, σε ένα έγγραφο 12 σημείων που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, η Κίνα κατέστησε σαφή τη θέση της για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της κυριαρχίας όλων των χωρών, της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών, της επίλυσης της ανθρωπιστικής κρίσης, της προστασίας αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου και τη διατήρηση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών. 

Όπως λέει το πρόσφατα δημοσιευμένο Έγγραφο Εννοιολογικής Πρωτοβουλίας Παγκόσμιας Ασφάλειας της Κίνας, «Ο πόλεμος και οι κυρώσεις δεν αποτελούν θεμελιώδη λύση στις διαφορές• μόνο ο διάλογος και η διαβούλευση είναι αποτελεσματικές για την επίλυση διαφορών». Επομένως, η ύψιστη προτεραιότητα της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πρέπει να είναι η αναζήτηση μιας «πολιτικής διευθέτησης» της σύγκρουσης μέσω «διαλόγου και διαβούλευσης». 

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που επωφελούνται από μια συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και θέλουν η κρίση να μην τελειώσει ποτέ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, σε λιγότερο από ένα χρόνο η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, με περισσότερα να επίκεινται. Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Ουκρανία επιπλέον 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας, δήλωσε την Πέμπτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Γιατί οι ΗΠΑ δεν φείδονται προσπαθειών για την υποστήριξή τους στην Ουκρανία ενάντια στη Ρωσία;

Πρώτον, η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας βοηθά τις ΗΠΑ να εδραιώσουν τη διατλαντική τους συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία και η Γαλλία αντιτάχθηκαν στο σχέδιο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους να εισβάλει στο Ιράκ το 2003, και τα τελευταία χρόνια, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποστασιοποιηθεί από τις ΗΠΑ για να χαράξουν τη δική τους εμπορική πολιτική, να συνεχίσουν τη συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας και να λάβουν ανεξάρτητη στάση σε πολλά θέματα. 

Η σχέση ΗΠΑ-ΕΕ μπορεί να περιγραφεί ότι έχει έλλειψη δυναμικής, με τις ρωγμές στους δεσμούς τους να γίνονται εμφανείς. Διαφημίζοντας τη ρητορική της «ρωσικής απειλής», οι ΗΠΑ προβάλλουν τον εαυτό τους ως «ομπρέλα» για τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ προσπαθούν να αναστήσουν τη διατλαντική εταιρική σχέση που είχε καταστραφεί από την ιδιότροπη πολιτική της ΕΕ του προηγούμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν ορισμένα κράτη της ΕΕ από το να υιοθετήσουν ανεξάρτητες εξωτερικές πολιτικές. 

Δεύτερον, η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας βοήθησε τις ΗΠΑ να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους ηγεμονία, κάτι που είναι απαραίτητο για να διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους και τις στρατιωτικές τους συμμαχίες με το ΝΑΤΟ ως πυρήνα. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι διεθνείς παρατηρητές περίμεναν να διαλυθεί το ΝΑΤΟ, το αντίρροπο του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, το ΝΑΤΟ έχει πληγεί από διαμάχες και επικρίσεις, με ορισμένες χώρες της ΕΕ να αμφισβητούν τις λειτουργίες και το μέλλον της διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας. Στην πραγματικότητα, ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι οι χώρες της ΕΕ συνεισφέρουν πολύ λίγα στο ΝΑΤΟ αναστάτωσε το τελευταίο τόσο πολύ, που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό». 
|
Ωστόσο, οι ΗΠΑ πέτυχαν για άλλη μια φορά να εξαναγκάσουν τις χώρες της ΕΕ να υποστηρίξουν τον πόλεμό τους και χρησιμοποίησαν το μίσος και τον φόβο της Δύσης για τη Ρωσία, που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση, ως δικαιολογία για την ύπαρξη του ΝΑΤΟ. 

Τρίτον, η κρίση στην Ουκρανία βοήθησε τις ΗΠΑ να επισφραγίσουν την εξουσία τους στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα. Η επανάσταση του σχιστόλιθου έχει μετατρέψει τις ΗΠΑ από μεγάλο εισαγωγέα πετρελαίου σε σημαντικό εξαγωγέα πετρελαίου. Όμως, η πτώση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου έχει πλήξει σκληρά την παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, επειδή είναι σχετικά πιο ακριβή η εξόρυξή του. Η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί κυρώσεις κατά της Μόσχας για να διακόψει την παροχή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ, ώστε να τερματιστεί η εξάρτησή τους από τη Ρωσία για ενέργεια. Αυτό θα έχει διπλό αποτέλεσμα. Από τη μία πλευρά θα αποδυναμώσει την οικονομία της Ρωσίας, καθώς η εξαγωγή ενέργειας αποτελεί ένα μεγάλο εισόδημα για τη Μόσχα. Από την άλλη πλευρά, θα επιτρέψει στις αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη εξάγοντας περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ενδεχομένως σε υψηλότερες τιμές. Στην πραγματικότητα, το αργό πετρέλαιο που αποστέλλεται από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη το 2022 ήταν 70% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το oilprice.com. Τέλος, η ανάδειξη του λεγόμενου επιθετικού ρόλου της Ρωσίας στη σύγκρουση και η υποστήριξη της Ουκρανίας τόσο στρατιωτικά όσο και στρατηγικά θα αποφέρει στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν πολλά πολιτικά πλεονεκτήματα, παρά το γεγονός ότι η σύγκρουση έχει αποδειχθεί επικερδής για μια σειρά από αμερικανικές εταιρείες ενέργειας και στρατιωτικά-βιομηχανικά συγκροτήματα, που είναι οι ίδιες οντότητες που προσπαθούν να ευχαριστήσουν οι πολιτικοί των ΗΠΑ. 

Επίσης, υποστηρίζοντας την Ουκρανία, οι πολιτικοί μπορούν όχι μόνο να πουν ότι είναι «πολιτικά ορθοί», αλλά και να διεκδικήσουν το ηθικό πλεονέκτημα στο όνομα της προστασίας της «ελευθερίας» και να κερδίσουν περισσότερες ψήφους στις εκλογές. Γι' αυτόν τον λόγο, η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ανοιχτά την Ουκρανία - ο πρόεδρος Μπάιντεν επισκέφτηκε το Κίεβο πριν από λίγες ημέρες - ενώ υποτιμά πιο σημαντικά γεγονότα όπως η γιγάντια χημική πυρκαγιά και το «τοξικό σύννεφο» στο Οχάιο, μετά από εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας, ο οποίος έχει αφήσει τους κατοίκους να ανησυχούν για μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία τους. Είτε οι ΗΠΑ το παραδέχονται είτε όχι, έχουν ωφεληθεί πάρα πολύ από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Αυτό δείχνει ότι η υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουκρανία δεν έχει να κάνει με την υπεράσπιση της «ελευθερίας» και της «δημοκρατίας», αλλά μάλλον με την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ. Ωστόσο, η στρατιωτική βοήθεια δεν θα αποκαταστήσει την ειρήνη στην Ευρασία, ούτε θα συμβάλει στη διασφάλιση της ασφάλειας των χωρών της ΕΕ».

Πηγή: skai.gr