ΚΑΙΡΟΣ

Business Insider: «Ταπεινωτική για τον Πούτιν η επίσκεψη του Σι στη Ρωσία, έδειξε πόσο κυρίαρχη είναι η Κίνα» 

- Η Κίνα φαίνεται να έχει εδραιώσει την κυριαρχία της στη Ρωσία στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε - Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε σαρωτικές εμπορικές συμφωνίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν - Σε αντάλλαγμα ο Πούτιν φαίνεται να έχει είχε ευκαιρίες για φωτογραφίες, αλλά ελάχιστη πρόσθετη συγκεκριμένη υποστήριξη για το ουκρανικό μέτωπο

Για δραματικά ετεροβαρή συμμαχία Πεκίνου – Μόσχας, με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν να είναι ο αδύναμος εταίρος, και την Κίνα του Σι Τζινπίνγκ να κυριαρχεί, κάνει λόγο το Business Insider, σε άρθρο του με τίτλο: «Η επίσκεψη του Σι στη Ρωσία ήταν ταπεινωτική για τον Πούτιν και έδειξε πόσο κυρίαρχη είναι η Κίνα».

Κατά την πρώτη επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν φαινόταν πρόθυμος να εντυπωσιάσει. Ο Πούτιν είναι γνωστός για τα παιχνίδια εξουσίας που παίζει όταν συναντά παγκόσμιους ηγέτες, μερικές φορές αφήνοντάς τους να περιμένουν για ώρες και προσπαθώντας να τους εκφοβίσει. Αλλά στον χαιρετισμό του Σι, το καλωσόρισμά του ήταν διάχυτο. Μια φωτογραφία στην οποία οι δυο τους πόζαραν ανάμεσα σε γιγαντιαίες ρωσικές και κινεζικές σημαίες φαινόταν σχεδιασμένη για να διατρανώσει τη σημασία της συμμαχίας τους. 

Ο Πούτιν συνόδευσε προσωπικά τον Σι στο αυτοκίνητό του στο τέλος της συνόδου κορυφής την Τετάρτη, μια εγκάρδια χειρονομία που οι παρατηρητές λένε ότι ήταν σχεδόν ανήκουστη. Ωστόσο, οι προσπάθειές του για φιλοξενία δεν απέδωσαν καρπούς, λένε οι αναλυτές - με τη Ρωσία να αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι είναι η κατώτερη πλευρά της συμμαχίας, καθώς ο Σι έδρεψε καρπούς από τη Ρωσία, και ως επί το πλείστον δεν ανταπέδωσε. «Η ασυμμετρία της σινορωσικής σχέσης γίνεται ολοένα και πιο εμφανής εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε στο Insider ο Άλι Γουάιν, αναλυτής του Eurasia Group στην Ουάσιγκτον. «Και η σύνοδος κορυφής το υπογράμμισε αυτό». 

Η Κίνα δίνει στον Πούτιν σανίδα σωτηρίας 

Ο Πούτιν θεωρείται παρίας από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας για τη βάναυση και απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία, και η ρωσική οικονομία έχει αποδυναμωθεί από τις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης που την απομόνωσαν από τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, η Κίνα αρνήθηκε να συμμετάσχει στις κυρώσεις και παρείχε στη Ρωσία ζωτική διπλωματική, πολιτική και οικονομική υποστήριξη στη σύγκρουση. Απέφυγε να ψηφίσει στον ΟΗΕ για να καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, επιχείρησε να κατηγορήσει τη Δύση για τη συντήρηση της σύγκρουσης και έχει επεκτείνει και εμβαθύνει τους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Η Κίνα συνέχισε να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - αν και με μεγάλη έκπτωση - και έτσι συνέβαλε στην επιβίωση της ρωσικής οικονομίας. Η Κίνα είναι έτοιμη να πουλήσει αγαθά στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων αεριωθουμένων και ηλεκτρονικών ειδών που απαγορεύεται να παρέχουν στις δυτικές εταιρείες. 

«Η Κίνα εκτιμά ότι μια ισχυρότερη εταιρική σχέση με τη Ρωσία είναι ένας πυλώνας των προσπαθειών της να αντισταθμίσει την αυξανόμενη πίεση από τις προηγμένες βιομηχανικές δημοκρατίες, ειδικά στη Δύση», δήλωσε ο Γουάιν. 

Η Ρωσία συνδέει την οικονομία της με την Κίνα 

Η σύνοδος κορυφής παρουσίασε μια σειρά από ανακοινώσεις κοινών σινορωσικών σχεδίων. αλλά οι αναλυτές χαρακτήρισαν τις συμφωνίες ως μονόπλευρες, δίνοντας στην Κίνα του Σι οικονομικές ευκαιρίες, ενώ έκανε ελάχιστα για να ενισχύσει τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ χλεύασαν τον Πούτιν στον απόηχο της συνόδου κορυφής, με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι να αποκαλεί ότι η Ρωσία είναι πλέον ο «κατώτερος εταίρος» στη συμμαχία. Τα νέα έργα περιλαμβάνουν πρόσθετους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Κίνα (σε τιμές που μπορεί να καθορίσει η Κίνα) και νέες ευκαιρίες για κινεζικές εταιρείες να αποκτήσουν επιχειρήσεις στη Ρωσία που εγκαταλείφηκαν από τις δυτικές εταιρείες που αποχώρησαν. Τα δύο κράτη συμφώνησαν επίσης η Κίνα να αναλάβει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη ερειπωμένων περιοχών στην ανατολική Ρωσία. Σε αντάλλαγμα δεν προσφέρθηκε στη Ρωσία κανένα συγκρίσιμο μερίδιο στην πολύ μεγαλύτερη κινεζική οικονομία. 

«Ο Πούτιν λέει στον λαό του ότι αγωνίζεται για την κυριαρχία της Ρωσίας. Στην πραγματικότητα, έχει υποθηκεύσει το Κρεμλίνο στο Πεκίνο», έγραψε στο Twitter ο Σαμ Γκριν, διευθυντής στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής και καθηγητής στο King's College του Λονδίνου. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα ότι σχεδιάζει να στείλει όπλα στη Ρωσία για να περιορίσει τις απώλειες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Όμως, μετά τη σύνοδο κορυφής, υπήρξαν ελάχιστα σημάδια ότι η Ρωσία έχει εξασφαλίσει μια τέτοια συμφωνία, η οποία θα σηματοδοτούσε έναν σημαντικό θρίαμβο. Αντίθετα, ο Σι προσπάθησε να απεικονίσει τον εαυτό του ως αμερόληπτο μεσολαβητή της ειρήνης, προτείνοντας ένα σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ενώ ο Πούτιν ήταν διπλωματικός σχετικά με το σχέδιο, το Κίεβο το απέρριψε. 

Οι αναλυτές είπαν στο Insider ότι η Κίνα πιθανότατα ανησυχεί περισσότερο για την ανάδειξη της παγκόσμιας εικόνας της, παρά για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου. Η Κίνα πιθανότατα θα επιδιώξει να ασκήσει τη νέα της επιρροή στη Ρωσία για να επεκτείνει την παγκόσμια ισχύ της, σχολίασε ο Γουάιν. Προέβλεψε ότι η Κίνα θα μπορούσε να επιδιώξει να πιέσει τη Ρωσία να χαλαρώσει τους δεσμούς της με την Ινδία, έναν από τους βασικούς περιφερειακούς αντιπάλους της Κίνας, ή ακόμη και να αποδεχθεί μια κινεζική στρατιωτική παρουσία στην Κεντρική Ασία, την οποία η Ρωσία θεωρεί ότι ανήκει στη σφαίρα επιρροής της. «Δεν είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία θα είχε μεγάλη δύναμη για να αντιταχθεί σε τέτοια αιτήματα», παρατήρησε.
 

Πηγή: businessinsider.nl