Bloomberg: Γιατί οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν απλώς να φύγουν από τη Γάζα

Σύμφωνα με τον αναλυτή, αυτό το ταξίδι είναι επικίνδυνο και μπορεί να είναι και άσκοπο διότι κινδυνεύουν και από την οργή της Χαμάς που δεν επιθυμεί την εκκένωση της Γάζας

Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται και στο οποίο επιχειρεί να δώσει απάντηση ανάλυση του Bloomberg, είναι γιατί οι Παλαιστίνιοι διστάζουν να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας και να καταφύγουν σε ασφαλέστερο έδαφος.

Η σύντομη απάντηση σε αυτή την ερώτηση που δίνει ο αναλυτής είναι ότι «δεν μπορούν». 

Υπό κανονικές συνθήκες, εξηγεί το δημοσίευμα, κάθε ανθρώπινο ένστικτο θα τους οδηγούσε να  εγκαταλείψουν τη Γάζα. Και θα περίμενε κανείς να ανταποκριθούν με ικανοποίηση στις αναφορές των ΗΠΑ και της Αιγύπτου που συζητούν τους λεγόμενους ανθρωπιστικούς διαδρόμους μέσω των οποίων θα μπορούσαν να διαφύγουν.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη και αυτό διότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν στη Γάζα είναι ήδη πρόσφυγες από πόλεις και χωριά που βρίσκονται τώρα στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη

Φοβούνται ότι αν φύγουν από αυτό το τελευταίο κομμάτι της πατρίδας, μπορεί να μην μπορέσουν ή να τους επιτραπεί να επιστρέψουν, γεγονός που θα τους οδηγήσει σε προσφυγιά δύο φορές.

Ο πόλεμος ωστόσο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη φαίνεται να αλλάζει και την προοπτική των κατοίκων της Γάζας καθώς πολλοί κατευθύνονται προς το νότο προς το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου.

Αλλά αυτό το ταξίδι είναι επικίνδυνο και μπορεί να είναι και άσκοπο διότι κινδυνεύουν και από την οργή της Χαμάς.

Η ισλαμιστική οργάνωση είχε κλείσει τα σύνορα στο παρελθόν, και παρόλο που παρέδωσε τον έλεγχο της διέλευσης στην Παλαιστινιακή Αρχή πριν από πέντε χρόνια, οι ένοπλοί της παρακολουθούν το πέρασμα.

Μία άλλη αποκαρδιωτική πιθανότητα είναι ότι ακόμα και αν ξεπεράσουν τον κίνδυνο και φτάσουν στη Ράφα δεν μπορούν να είναι σίγουροι για καμία εξέλιξη. Οι αιγυπτιακές αρχές έκλεισαν τη διάβαση από την πλευρά τους για να αποτρέψουν την είσοδο των Παλαιστινίων. Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει να ανοίξει ξανά,  η κυβέρνηση του Άμπντελ Φάταχ Ελ Σίσι δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη να φιλοξενήσει χιλιάδες πρόσφυγες.

Κλείνοντας το άρθρο του ο αναλυτής επισημαίνει τη διπλή τραγωδία των Παλαιστινίων που εκτός από το γεγονός του πολέμου καθαυτό, ταυτόχρονα δεν υπάρχει διέξοδος διαφυγής.
 

Πηγή: skai.gr