ΚΑΙΡΟΣ

Μαρτυρίες Γάλλων στο BBC για τις ταραχές: «Για τους πολιτικούς δεν είμαστε τίποτα»

Ο Αμίν δεν περιμένει να αλλάξει τίποτα, πιστεύει ότι οι νέοι της περιοχής του είναι καταδικασμένοι στο χάος και τη δυστυχία και ο ίδιος ενώ δεν δικαιολογεί τη βία, καταλαβαίνει την οργή των νέων

Οι ταραχές και τα επακόλουθά τους έχουν αποκαλύψει το βάθος του θυμού, της απογοήτευσης και της εγκατάλειψης που αισθάνονται πολλοί Γάλλοι πολίτες, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, που επιχειρεί να καταδείξει μέσα από συνεντεύξεις τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι που ζουν σε υποβαθμισμένες και περιθωριοποιημένες περιοχές και έγιναν το επίκεντρο των ταραχών στη Γαλλία.

Ο Αμίν ήταν 17 ετών όταν το σώμα του αδερφού του ανασύρθηκε από το πορτμπαγκάζ ενός καμένου αυτοκινήτου. «Ο αδερφός μου δυστυχώς έπεσε στα ναρκωτικά νωρίς», λέει με το πρόσωπό του απαθές καθώς κοιτάζει τα πολυώροφα διαμερίσματα που μας περιβάλλουν.

Καθόμαστε, συζητώντας για τον αδερφό του, που είχε εμπλακεί σε διακίνηση ναρκωτικών πριν από τη δολοφονία του, σε μια από τις πιο κακόφημες γειτονιές της Μασσαλίας, αναφέρει το BBC.

Ο Αμίν, τώρα 19 ετών, μεγάλωσε εδώ στο κτήμα Frais-Vallon, ένα τεράστιο και υποβαθμισμένο έργο κοινωνικής στέγασης στο βόρειο τμήμα της πόλης, το οποίο καταστρέφεται από τη βία των συμμοριών και των ναρκωτικών.

Όχι πολύ μακριά, ένα ζευγάρι νεαρών ανδρών ξαπλώνουν σε έναν τοίχο. Οι έμποροι ναρκωτικών εργάζονται ανοιχτά χωρίς καμία προφύλαξη εδώ στο φως της ημέρας.

Επίσης, η ανέχεια και η έλλειψη προοπτικών, λέει ο Αμίν οδηγεί αρκετά παιδιά στη σωματεμπορία. "Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Δεν υπάρχουν εταιρείες που έρχονται εδώ και λένε ότι θα σας πληρώσουμε περισσότερο από τον κατώτατο μισθό... εδώ οι άνθρωποι είναι ταμίες σούπερ μάρκετ ή καθαριστές ή φύλακες. Δεν μπορούμε να είμαστε δικαστές, δικηγόροι ή λογιστές." Δεν εξεπλάγη από τις πρόσφατες ταραχές για τη δολοφονία του έφηβου Ναέλ από πυρά αστυνομικού, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα άσχημες στη Μασσαλία.

Επιχειρήσεις εδώ, συμπεριλαμβανομένου ενός καταστήματος όπλων, βανδαλίστηκαν και λεηλατήθηκαν και ένας άνδρας ηλικίας 27 ετών σκοτώθηκε.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο άνδρας που πέθανε χτυπήθηκε στο στήθος από μια σφαίρα από καουτσούκ της αστυνομίας που ονομάζεται "flashball". Εικάζεται ότι υπέστη καρδιακό επεισόδιο, αλλά οι συνθήκες παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Ο Αμίν δεν περιμένει να αλλάξει τίποτα και οι νέοι της περιοχής του είναι καταδικασμένοι στο χάος και τη δυστυχία και ο ίδιος ενώ δεν δικαιολογεί τη βία, καταλαβαίνει την οργή των νέων.

Η Μαντο, μία γυναίκα γύρω στα 40, ζει κοντά σε αυτό που κάποτε ήταν ένα αστυνομικό τμήμα εδώ. Για πολλούς, αποτελούσε τη σύνδεση με το γαλλικό κράτος. «Είναι σαν να ζεις σε έναν κάδο σκουπιδιών εδώ», λέει η Μάντο. "Δεν είναι ασφαλές. Οι άνθρωποι αφοδεύουν στους ανελκυστήρες και στα κλιμακοστάσια. Για τους πολιτικούς δεν είμαστε τίποτα. Είμαστε πραγματικά τίποτα."

Ένας άλλος άντρας, ο Μουράντ, θυμωμένος λέει ότι υπάρχουν παντού αρουραίοι εκεί. "Δεν έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα. Οι πολιτικοί πηγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης και λένε ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά δεν είναι αλήθεια στην πραγματικότητα."

Αλλά λίγοι, ίσως, κατανοούν πιο ξεκάθαρα τις βαθιές διαιρέσεις στη γαλλική κοινωνία - ή τις συνέπειές τους - από τον Αμίν. Τώρα εργάζεται για να κατευθύνει τους νέους στο κέντρο κοινωνικών κατοικιών μακριά από το έγκλημα, αλλά και στηρίζει τις οικογένειες εκείνων που πλήρωσαν με τη ζωή τους.

Πέρυσι σημειώθηκαν 31 δολοφονίες που σχετίζονται με διακίνηση ναρκωτικών στη Μασσαλία. Φέτος ήταν 23. Τα δύο τρίτα των θυμάτων ήταν κάτω των 30 ετών.

Οι γαλλικές αρχές έχουν αναγνωρίσει τόσο την τραγωδία όσο και το πρόβλημα

Πριν από δύο χρόνια, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε δράσεις για τη Μασσαλία. Ανακοίνωσε ένα σχέδιο 5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και της φτώχειας στην πόλη. Πριν από τις ταραχές επανέλαβε τη δέσμευσή του.

«Όλα πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα», είπε ο Πρόεδρος Μακρόν στην αρχή ενός τριήμερου ταξιδιού, στη διάρκεια του οποίου επισκέφθηκε τους χώρους των έργων ανάπλασης, όπως ένα αστυνομικό τμήμα, ένα σχολείο, μια φυλακή και ένα νοσοκομείο.

Αλλά ο Αμίν, που τον έχει συναντήσει δύο φορές, έχει χάσει την πίστη του. «Όταν έρχεται ο Μακρόν, έρχεται για να κάνει ανακοινώσεις, όχι για να μας ακούσει», είπε.

Ακόμη και ο δήμαρχος της Μασσαλίας, Benoît Payan, αναγνωρίζει ότι πρέπει να λειτουργήσει ενωτικά για την πόλη του. "Για πάρα πολύ καιρό η πόλη μου έχει χωριστεί μεταξύ ανθρώπων που είναι φτωχοί και ανθρώπων που δεν είναι. Ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούνται πολίτες και σε αυτούς που δεν είναι". 

Υποτίθεται ότι είναι μια θεμελιώδης γαλλική αξία. Αλλά εδώ, η égalité (ισότητα) είναι πλέον φιλοδοξία.

Πηγή: skai.gr