Αζέρος πρόεδρος: Ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θα σταματήσει όταν οι Αρμένιοι καταθέσουν τα όπλα - 100 νεκροί

Οι πρώτες δηλώσεις του Ιλχάμ Αλίεφ μετά μετά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες το Αζερμπαϊτζάν στον διαφυλονικούμενο θύλακα

Τρία χρόνια έπειτα από έναν πόλεμο που κατέληξε στην ήττα της Αρμενίας, το Αζερμπαΐτζάν  ξεκίνησε χθες στρατιωτική επιχείρηση στην αυτονομιστική περιοχή Ναγκόρνο Καραμπαχ η οποία κατοικείται κυρίως από Αρμένιους και την  διεκδικεί το Γερεβάν εδώ και δεκαετίες.

Από τις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 100 άνθρωποι, όπως ανακοίνωσε σήμερα πρώην πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αρμενικής διοίκησης του αποσχισθέντα αζέρικου θύλακα

Επίσης από τον θύλακα απομακρύνθηκαν περίπου 7.000 κάτοικοι και εκκενώθηκαν 16 περιοχές, σύμφωνα με τους αυτονομιστές.

Από την πλευρά του το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχό του.

Αζέρος πρόεδρος: Η στρατιωτική επιχείρηση θα σταματήσει εάν οι Αρμένιοι αυτονομιστές καταθέσουν τα όπλα

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες το Αζερμπαϊτζάν στον διαφυλονικούμενο θύλακα, ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ ξεκαθάρισε ότι η στρατιωτική επιχείρηση τστο Ναγκόρνο Καραμπάχ θα σταματήσει εάν οι Αρμένιοι αυτονομιστές «καταθέσουν τα όπλα». 

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες Τρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο Αλίεφ δήλωσε ότι «τα αντιτρομοκρατικά μέτρα θα σταματήσουν αν (οι Αρμένιοι αυτονομιστές) καταθέσουν τα όπλα και αφοπλιστούν», αναφέρει η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκπρόσωποι των Αρμενίων που ζουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ προσκλήθηκαν σε διάλογο «πολλές φορές» για να συζητήσουν «το ζήτημα της επανένταξής» τους στο Αζερμπαϊτζάν, «αλλά αρνήθηκαν».

Ο Αλίεφ σημείωσε επίσης ότι ο αζέρικος στρατός εξαπέλυσε την επιχείρηση μετά τον θάνατο χθες «αμάχων και αστυνομικών» στην περιοχή από την έκρηξη ναρκών και κατηγόρησε Αρμένιους δολιοφθορείς για την τοποθέτηση των εκρηκτικών αυτών μηχανισμών.

Επίσης υπογράμμισε ότι οι «λεγόμενες προεδρικές εκλογές» που διοργανώθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου από τους Αρμένιους αυτονομιστές συνιστούσαν «την συνέχιση των σκόπιμων προκλήσεων κατά της κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν» και προκάλεσαν επίσης αυτήν την στρατιωτική επιχείρηση.

Πάντως, ο Αζέρος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ ότι «ο άμαχος πληθυσμός και οι υποδομές δεν βρίσκονται στο στόχαστρο, μόνο θεμιτοί στρατιωτικοί στόχοι καταστρέφονται». 


 

Πηγή: skai.gr