Κλείσιμο

Αζερμπαϊτζάν: Εκπληρώθηκαν οι στόχοι στα σύνορα με την Αρμενία - Ανησυχούμε μήπως η Ρωσία «ανακατέψει το τσουκάλι» λένε οι ΗΠΑ

"Αυτή την ώρα, έχουμε 49 (στρατιώτες) νεκρούς (...) και δυστυχώς αυτός δεν είναι ο οριστικός αριθμός" δήλωσε νωρίς σήμερα ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν στη Βουλή στο Γερεβάν.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι εκπλήρωσε όλους τους στόχους του στα σύνορα με την Αρμενία στις πιο βίαιες συγκρούσεις μετά τον πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες το 2020, μια κλιμάκωση που προκάλεσε 49 θανάτους στις τάξεις του αρμενικού στρατού.

Το απόγευμα "η κατάσταση παρέμενε εξαιρετικά τεταμένη", σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Άμυνας, παρά την κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε η Μόσχα με ισχύ από τις 09:00 ώρα Ελλάδας, η οποία όμως δεν έχει προσώρας επιβεβαιωθεί, ούτε από το Μπακού ούτε από το Γερεβάν.

"Οι προκλήσεις που διαπράχθηκαν από τις αρμενικές δυνάμεις στα σύνορα των δύο χωρών αποκρούστηκαν, όλοι οι στόχοι έχουν εκπληρωθεί", ανέφερε σε μια ανακοίνωση το γραφείο του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ το οποίο δεν ανέφερε αν οι μάχες συνεχίζονται.

"Παρά μια σημαντική μείωση της έντασης των βομβαρδισμών, ο εχθρός εξακολουθεί τις προσπάθειες προώθησης", ανέφερε λίγο νωρίτερα το αρμενικό υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση.

Αυτό η έξαρση της βίας σημειώνεται ενώ η Μόσχα, που ανέπτυξε μια δύναμη διατήρησης της ειρήνης μετά τον πόλεμο του 2020, είναι απασχολημένη με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη στρατιωτική επίθεσή της στην Ουκρανία.

"Αυτή την ώρα, έχουμε 49 (στρατιώτες) νεκρούς (...) και δυστυχώς αυτός δεν είναι ο οριστικός αριθμός" δήλωσε νωρίς σήμερα ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν στη Βουλή στο Γερεβάν.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δύο αντίπαλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου, αντιπαρατέθηκαν σε δύο πολέμους τα τελευταία τριάντα χρόνια για τον έλεγχο της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τον τελευταίο να ξεσπά το 2020.

Οι νέες συγκρούσεις, που ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας, δείχνουν πόσο εκρηκτική παραμένει η κατάσταση.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για την έναρξη των εχθροπραξιών.

Το Γερεβάν κατηγόρησε τα αζερικά στρατεύματα ότι προσπάθησαν να "προωθηθούν" σε αρμενικό έδαφος χρησιμοποιώντας "πυροβολικό, ολμοβόλα, drones και όπλα μεγάλου διαμετρήματος".

Το Αζερμπαϊτζάν, που παραδέχθηκε ότι είχε "απώλειες" χωρίς να τις αναφέρει αριθμητικά, κατηγορεί από την πλευρά του την Αρμενία ότι έπληξε τις θέσεις του με ολμοβόλα.

Ο Πασινιάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει σε συνομιλίες που είχε με διάφορους ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε το τέλος των εχθροπραξιών και ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που ηγείται μιας διαμεσολάβησης ανάμεσα στο Γερεβάν και το Μπακού, θα συζητήσει με τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν "εμπλέκεται ο ίδιος προσωπικά" και καταβάλλει "κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει να μειωθούν οι εντάσεις".

Από την πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως ανησυχεί μήπως η Ρωσία προσπαθήσει να "ανακατέψει το τσουκάλι" στη σύγκρουση ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία.

"Το κατά πόσον η Ρωσία θα προσπαθήσει με κάποιον τρόπο να ανακατέψει το τσουκάλι, για να αποσπάσει την προσοχή από την Ουκρανία, είναι κάτι που μας ανησυχούσε πάντοτε", είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους σε μια εκδήλωση στην Ιντιάνα και πρόσθεσε πως η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην περιοχή για να βοηθήσει να "ηρεμήσουν τα νερά".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ