Την ετήσια λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για να ζεις, δημοσίευεσε η παγκόσμια εταιρεία κινητικότητας ECA International και για άλλη μια φορά το Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στην κορυφή της λίστας.
Η εταιρεία υπολογίζει τη λίστα με βάση διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της μέσης τιμής των βασικών οικιακών προϊόντων, όπως το γάλα και το μαγειρικό λάδι, το ενοίκιο, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τη δημόσια συγκοινωνία και την ισχύ του τοπικού νομίσματος.
Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το Χονγκ Κονγκ διεκδικεί την αμφίβολη τιμή να είναι η ακριβότερη πόλη στον κόσμο στον δείκτη ECA. Ο δείκτης εστιάζει συγκεκριμένα στους αλλοδαπούς εργαζόμενους και τους ομογενείς στην κατάταξή τους.
Είναι ασφαλές να αποκαλέσουμε την Ασία την πιο ακριβή ήπειρο, με πέντε πόλεις -- Χονγκ Κονγκ, Τόκιο, Σαγκάη, Γκουανγκζού και Σεούλ -- να προσγειώνονται στην πρώτη 10άδα.
Ορισμένες ρυθμιστικές αρχές περιλαμβάνουν τη Μέση Ανατολή στην Ασία. Σε αυτή την περίπτωση, το Τελ Αβίβ -- το οποίο βρίσκεται στην έκτη θέση -- μετράει επίσης στο σύνολο της Ασίας και θα της έδινε έξι στις 10 θέσεις.
Ο Lee Quane, περιφερειακός διευθυντής του ECA για την Ασία, εξήγησε το σκεπτικό για την αυξανόμενη παρουσία της ηπειρωτικής Κίνας στον δείκτη.
«Η πλειονότητα των ηπειρωτικών κινεζικών πόλεων στην κατάταξή μας έχει υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού από ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, αλλά εξακολουθούν να είναι συνήθως χαμηλότερα από ό,τι αλλού στην Ασία», δήλωσε ο Quane σε μια δήλωση.
«Ως εκ τούτου, ο κύριος λόγος για την άνοδό τους στην κατάταξη ήταν η συνεχιζόμενη ισχύς του κινεζικού γουάν έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων».
Ποιες πόλεις έχουν χαμηλότερη κατάταξη από τα προηγούμενα χρόνια;
Το Παρίσι, το οποίο ήταν στην κορυφή της λίστας της ECA στο παρελθόν, έπεσε από τα 30 πρώτα. Η Μαδρίτη, η Ρώμη και οι Βρυξέλλες έπεσαν επίσης.
«Σχεδόν κάθε μεγάλη πόλη της Ευρωζώνης σημείωσε πτώση στην κατάταξη φέτος, καθώς το ευρώ είχε χειρότερη απόδοση τους τελευταίους 12 μήνες από το δολάριο ΗΠΑ και τη βρετανική λίρα», εξηγεί ο Quane.
Εξωτερικοί παράγοντες όπως η πολιτική και οι διεθνείς συγκρούσεις μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι συνοδευτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από πολλές χώρες σήμαιναν ότι η Μόσχα ήρθε στην 62η θέση και η Αγία Πετρούπολη στην 147η.
Η πιο ακριβή πόλη της Ευρώπης είναι η Γενεύη της Ελβετίας, η οποία ήταν στην τρίτη θέση μετά το Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Υόρκη. Η Ελβετία χρησιμοποιεί το ελβετικό φράγκο αντί για το ευρώ.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει, φυσικά, παίξει ρόλο στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και σε άλλους οικονομικούς παράγοντες.
Άλλες βαθμολογίες
Η ECA International δεν είναι η μόνη εταιρεία που κατατάσσει τις πόλεις του κόσμου με βάση την οικονομία.
Η Economist Intelligence Unit (EIU) με έδρα το Λονδίνο δημοσιεύει τον παγκόσμιο δείκτη κόστους ζωής κάθε Δεκέμβριο. Το 2021, το Τελ Αβίβ πήρε το βραβείο για το ακριβότερο μέρος για να ζεις, με το Παρίσι και τη Σιγκαπούρη να ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση.
Το Χονγκ Κονγκ ήταν στην πέμπτη θέση, πίσω από τη Ζυρίχη. Το 2020, το Χονγκ Κονγκ, η Ζυρίχη και το Παρίσι μοιράστηκαν το νούμερο ένα.
Και οι δύο λίστες χρησιμοποιούν τις τιμές των καθημερινών ειδών όπως τα είδη παντοπωλείου και τα καύσιμα για να καθορίσουν την κατάταξή τους. Ωστόσο, η EIU συνδέει τα μεγέθη της με το δολάριο ΗΠΑ, επομένως οι οικονομίες που κάνουν το ίδιο πράγμα - όπως το Χονγκ Κονγκ, για πρώτη φορά - είναι πιο πιθανό να κατατάσσονται σε υψηλή θέση.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, ανεξάρτητα από τη σειρά που αναφέρονται οι πόλεις σε διαφορετικούς δείκτες, είναι σαφές ότι οι πόλεις της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής είναι πολύ πιο ακριβές για να ζήσεις από τις αντίστοιχες πόλεις στην Αφρική και τη Νότια Αμερική.
Οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου
1. Χονγκ Κονγκ
2. Νέα Υόρκη
3. Γενεύη
4. Λονδίνο
5. Τόκιο
6. Τελ Αβίβ
7. Ζυρίχη
8. Σαγκάη
9. Γκουανγκζού
10. Σεούλ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.