ΚΑΙΡΟΣ

Αυστριακή στήριξη στην πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικά εμβολιασμού

Υπέρ ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, όπως έχει προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τάσσεται, για μία ακόμη φορά, η Αυστριακή υπουργός Καγκελαρίας, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Συνταγματικές Υποθέσεις Καρολίνε Έντσταντλερ, σε σημερινές δηλώσεις της. "Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, στη βάση της πρότασης που έγινε από την Ελλάδα", τόνισε η Αυστριακή υπουργός στη διάρκεια εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας "Kronen Zeitung".

Ήδη, μετά τις συνομιλίες που είχε την περασμένη Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, στη Βιέννη, με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η Αυστριακή υπουργός Καγκελαρίας είχε χαιρετίσει την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για την θέσπιση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. "Είμαι πολύ χαρούμενη που η Ελλάδα υπέβαλε την πρόταση για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, πρόταση την οποία η Αυστρία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που την υποστήριξαν, καθώς η κινητικότητα και τα ταξίδια είναι το κλειδί για να τονωθεί και πάλι η οικονομία μετά την ανάσχεση της πανδημίας", είχε τονίσει η Καρολίνε Έντσταντλερ.

Στη σημερινή τηλεοπτική εκπομπή, η ίδια επισήμανε ότι "ένα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούσε σύντομα να διευκολύνει τους πολίτες να ταξιδεύουν, εμβολιασμοί και τεστ θα πρέπει να πιστοποιούνται ήδη το 2021". Κανείς θα έχει ως πραγματικότητα ότι μόνον άνθρωποι με ένα αρνητικό τεστ, με έναν εμβολιασμό ή ίσως στο μέλλον με μία βεβαίωση αντισωμάτων, θα μπορούν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο, να κάνουν κράτηση σε ξενοδοχείο ή να πάνε σε εστιατόριο", και προς τούτο θα πρέπει να ληφθούν ήδη από τώρα μέτρα και να υπάρξει φροντίδα για συντονισμό, παρατήρησε η υπουργός Καγκελαρίας. Πρόσθεσε δε, ότι έχουν ήδη γίνει προεργασίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αναγνωρίζονται τα τεστ "και αυτό είναι κάτι που θα χρειαζόμαστε περαιτέρω, να επιδεικνύουμε ένα αρνητικό τεστ".

Το ό,τι οι εμβολιασμοί διεξάγονται αργά, είναι, κατά την άποψή της, "απολύτως μη ικανοποιητικό", και εδώ "πρέπει κανείς να περιμένει επίσης περισσότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, ώστε εκείνοι που έχουν ήδη εμβολιαστεί να μπορούν να έχουν δικαιώματα να κάνουν πράγματα, τα οποία θα είναι η πραγματικότητα μας".

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών της Καρολίνε Έντσταντλερ με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών είχε βρεθεί, μεταξύ άλλων, ο συντονισμός και η συνεργασία στην καταπολέμηση του COVID-19, και συμφωνήθηκε ότι ένας στενός συντονισμός και συνεργασία εντός της Ε.Ε. είναι απαραίτητα, ειδικά σε περιόδους κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ