Κλείσιμο

Αυστρία-ΔΟΑΕ: Το Ιράν αύξησε σημαντικά τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου

Η Ισλαμική Δημοκρατία περιόρισε δραστικά τις επαφές με τον ΔΟΑΕ και αποσύνδεσε τις κάμερες παρακολούθησης πέρυσι, σε ένα κλίμα επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και των δυτικών δυνάμεων.

Το Ιράν αύξησε σημαντικά τους τελευταίους μήνες τα αποθέματά του σε εμπλουτισμένο ουράνιο, συνεχίζοντας την κλιμάκωση στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος, παρότι αρνείται ότι θέλει να αποκτήσει ατομική βόμβα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών σημειώνει εντούτοις "πρόοδο" στη συνεργασία και αποφάσισε να κλείσει τον φάκελο που αφορά την παρουσία πυρηνικού υλικού σε μια από τις τρεις αδήλωτες εγκαταστάσεις -- ένα θέμα που είχε επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών.

Η Ισλαμική Δημοκρατία περιόρισε δραστικά τις επαφές με τον ΔΟΑΕ και αποσύνδεσε τις κάμερες παρακολούθησης πέρυσι, σε ένα κλίμα επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και των δυτικών δυνάμεων.

Ωστόσο ο ΔΟΑΕ επανεγκατέστησε μόνο σε κάποιες ιρανικές εγκαταστάσεις εξοπλισμό παρακολούθησης, που είχε τοποθετηθεί αρχικά στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, αναφέρει ο ΙΑΕΑ σύμφωνα με δύο εμπιστευτικές εκθέσεις προς τα κράτη μέλη που είδε το Reuters.

Ο πρόσθετος εξοπλισμός παρακολούθησης περιλαμβάνει κάμερες παρακολούθησης σε τοποθεσία στο Ισφαχάν όπου παράγονται εξαρτήματα συσκευών φυγοκέντρησης καθώς και εξοπλισμό παρακολούθησης σε δύο δηλωμένες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού.

Η μία από τις εκθέσεις αυτές προσθέτει ωστόσο ότι ο ΔΟΑΕ "αναμένει τη δέσμευση του Ιράν να επιλύσει" τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης περισσότερου εξοπλισμού παρακολούθησης, όπως ανακοινώθηκε πριν από μήνες.

Παράλληλα, η Τεχεράνη συνέχισε να απαλλάσσεται από δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του 2015, του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ) όπως ονομάζεται, στον απόηχο της μονομερούς αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών που αποφάσισε το 2018 ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Τα αποθέματά της σε εμπλουτισμένο ουράνιο ξεπερνούν το επιτρεπόμενο όριο περισσότερο από 23 φορές: ανέρχονταν σε 4.744,5 κιλά στις 13 Μαΐου (έναντι 3.760,8 κιλών τον Οκτώβριο) σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε στα κράτη μέλη λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των κυβερνητών του ΔΟΑΕ.

Το Ιράν ολοένα και συνεχίζει να εμπλουτίζει σε υψηλά επίπεδα, μακράν του ορίου που είναι 3,67%: διαθέτει έτσι 470,9 κιλά εμπλουτισμένα σε ποσοστό 20% (έναντι 434,7 κιλών παλαιότερα) και 114,1 κιλά εμπλουτισμένα σε ποσοστό 60% (έναντι 87,5 κιλών).

Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις στο Μαριβάν, στο νότιο Ιράν, ο ΔΟΑΕ δηλώνει ότι έλαβε "βάσιμες εξηγήσεις" από την Τεχεράνη.

Η διεθνής υπηρεσία "δεν έχει πρόσθετες ερωτήσεις" και ο φάκελος αυτός "θεωρείται ότι έχει διευθετηθεί επί του παρόντος".

Ωστόσο, ο ΔΟΑΕ, επιμένει στις προηγούμενες εκτιμήσεις του για το θέμα αυτό, σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν είχε σχεδιάσει το 2003 να αποθηκεύει εκεί πυρηνικά υλικά για δοκιμές εκρηκτικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ