ΚΑΙΡΟΣ

Αυστραλία: Start- up εταιρεία έφτιαξε κεφτεδάκια από... μαμούθ

Στόχος του έργου αυτού, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι να επιστήσει την προσοχή στη δυνατότητα του καλλιεργημένου κρέατος από κύτταρα, δίχως τη σφαγή ζώων

Η Vow, μια αυστραλιανή startup παραγωγής κρέατος, έχει φτιάξει αυτό που περιγράφει ως «κεφτεδάκι μαμούθ». Στόχος του έργου αυτού, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι να επιστήσει την προσοχή στη δυνατότητα του καλλιεργημένου κρέατος από κύτταρα, δίχως τη σφαγή ζώων αλλά και το πώς συνδέεται η μεγάλης κλίμακας ζωική παραγωγή με την κλιματική κρίση. 

Την Τρίτη, το κεφτεδάκι θα ενταχθεί στη συλλογή στο Rijksmuseum Boerhaave — ένα μουσείο επιστήμης και ιατρικής στην Ολλανδία, σύμφωνα με το CNN

«Πρέπει να αρχίσουμε να ξανασκεφτούμε πώς λαμβάνουμε το φαγητό μας. Η μεγαλύτερη ελπίδα μου για αυτό το έργο είναι… ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αρχίσουν να ακούνε για το καλλιεργημένο κρέας», δήλωσε ο James Ryall, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος του Vow.

Πώς δημιουργήθηκε

Τα «κεφτεδάκια μαμούθ» σίγουρα δεν προορίζονται για κατανάλωση. 

Οι επιστήμονες που εργάστηκαν για τη δημιουτγία τους φυασικά και δεν είχαν πρόσβαση σε μια παγωμένη στοιβάδα ιστούαπό κάποιο μαμούθ για να βασίσουν τις προσπάθειές τους. Αντίθετα, εστίασαν σε μια πρωτεΐνη που υπάρχει στα θηλαστικά που ονομάζεται μυοσφαιρίνη και δίνει στο κρέας την υφή, το χρώμα και τη γεύση του, προσδιορίζοντας την αλληλουχία DNA για την έκδοση μαμούθ σε μια δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων γονιδιώματος. Συμπλήρωσαν τα κενά που υπήρξαν στην αλληλουχία DNA της μυοσφαιρίνης μαμούθ χρησιμοποιώντας πληροφορίες από το γονιδίωμα ενός αφρικανικού ελέφαντα. Οι επιστήμονες εισήγαγαν το συντιθέμενο γονίδιο σε ένα μυϊκό κύτταρο προβάτου, το οποίο στη συνέχεια καλλιεργήθηκε ή αναπτύχθηκε σε εργαστήριο.

Η ομάδα κατάφερε τελικά να παράγει περίπου 400 γραμμάρια κρέατος μαμούθ.

«Από γονιδιωματικής άποψης, είναι μόνο ένα γονίδιο ανάμεσα σε όλα τα άλλα γονίδια προβάτου που είναι το μαμούθ», δήλωσε ο Ernst Wolvetang, καθηγητής και επικεφαλής της ομάδας στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, ο οποίος συμμετείχε στο σχέδιο. 

Οι υποστηρικτές του έργου ελπίζουν ότι το καλλιεργημένο κρέας θα μειώσει την ανάγκη σφαγής ζώων για τροφή και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Το σύστημα τροφίμων είναι υπεύθυνο για περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου , οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από τη κτηνοτροφία.

Πηγή: skai.gr