Κλείσιμο

Ο Πούτιν «βομβαρδίζει» τις τιμές των τροφίμων: Στο στόχαστρο οι αποθήκες σιτηρών στην Οδησσό - Δείτε βίντεο

Συνομιλία Πούτιν με Ερντογάν για τα σιτηρά - Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε υποστήριξη από τον Τούρκο ομόλογό του για τις εξαγωγές

Η Ρωσία επιτέθηκε στα λιμάνια σιτηρών της Ουκρανίας τα ξημερώματα της Τετάρτης, συμπεριλαμβανομένου ενός λιμανιού της ενδοχώρας κατά μήκος του ποταμού Δούναβη από τη Ρουμανία, εκτινάσσοντας τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων στα ύψη καθώς η Μόσχα εντείνει τη χρήση βίας για να επιβάλει εκ νέου τον αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι μία αποθήκη σιτηρών υπέστη ζημιά στο λιμάνι Ιζμαϊλ του Δούναβη στην περιοχή της Οδησσού: «Τα ουκρανικά σιτηρά έχουν τη δυνατότητα να θρέψουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», έγραψε το υπουργείο στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter.

Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα, έγραψε ο κυβερνήτης της περιοχής της Οδησσού Oleh Kiper, αναφέρει το Reuters. Ο Kiper δημοσίευσε πολλές φωτογραφίες που δείχνουν τα συνεργεία της πυροσβεστικής να προσπαθούν να σβήσουν μια φωτιά σε ένα πολυώροφο κτίριο δίπλα σε ένα ποτάμι.

«Δυστυχώς, υπάρχουν ζημιές», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Telegram. «Οι πιο σημαντικές είναι στο νότο της χώρας. Ρώσοι τρομοκράτες επιτέθηκαν για άλλη μια φορά σε λιμάνια, στα σιτηρά, στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.»

Μια βιομηχανική πηγή επιβεβαίωσε επίσης ότι το λιμάνι Ιζμαϊλ ήταν ο κύριος στόχος της επίθεσης, αξιολογώντας το επίπεδο της ζημιάς ως «σοβαρό».

Η εισαγγελία της Ουκρανίας δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν έναν ανακριτή εγκλημάτων πολέμου έξω από ένα ερειπωμένο κτίριο και τουλάχιστον δύο κατεστραμμένες αποθήκες με σιτάρι.

Δύο μικρά λιμάνια επί του Δούναβη, το Ρένι και το Ιζμαΐλ θεωρούνται στρατηγικής σημασίας και το Ρένι έχει ήδη βομβαρδισθεί στο παρελθόν. Αυτήν την φορά, η εισαγγελία του Ιζμαΐλ διενεργεί την έρευνα, γεγονός που δείχνει ότι οι καταστροφές έγιναν στην περιοχή αυτή.

Το λιμάνι, κατά μήκος του ποταμού από τη Ρουμανία-μέλος του ΝΑΤΟ, έχει χρησιμεύσει ως η κύρια εναλλακτική οδός εξόδου από την Ουκρανία για εξαγωγές σιτηρών από τότε που η Ρωσία επέβαλε εκ νέου τον de facto αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας στα μέσα Ιουλίου.

Και ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις δήλωσε στο Twitter ότι οι συνεχείς επιθέσεις της Ρωσίας κατά μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας στον Δούναβη, στην μεθόριο με την Ρουμανία, είναι απαράδεκτες. «Είναι εγκλήματα που επηρεάζουν ακόμη περισσότερο την ικανότητα της Ουκρανίας να μεταφέρει προϊόντα διατροφής προς όσους τα έχουν ανάγκη στον κόσμο» σε συνεργασία με την γείτονα Ρουμανία, πρόσθεσε.

Οι περιορισμένες λιμενικές εγκαταστάσεις στον Δούναβη είναι κρίσιμης σημασίας για τις εξαγωγές σιτηρών από τον Ιούλιο, όταν η Ρωσία διέκοψε την συμμετοχή στην διεθνή συμφωνία που επέτρεπε στο Κίεβο να εξάγει τα ουκρανικά σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρουμανία, γειτονική της Ουκρανίας χώρα και μέλος του ΝΑΤΟ, βοηθά από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την Ουκρανία στις εξαγωγές των σιτηρών.

Υπενθυμίζεται ότι το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν περίπου 180.000 μετρικούς τόνους σιτηρών μέσα σε εννέα ημέρες αυτό τον μήνα.

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές σε ουκρανικές λιμενικές υποδομές αρκετές φορές μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, η οποία είχε επιτρέψει στην Ουκρανία να εξαγάγει με ασφάλεια σιτηρά.

Τι ζήτησε ο Πούτιν από τον Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε την υποστήριξη του τούρκου ομολόγου του για την εξαγωγή των σιτηρών και την de facto παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων, αρνούμενος πάντως την επιστροφή της Μόσχας στην συμφωνία, η οποία, υπό την αιγίδα της Αγκυρας (και των Ηνωμένων Εθνών) επέτρεψε επί έναν χρόνο τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Δεδομένων των αναγκών σίτισης των πιο φτωχών χωρών, επιλογές βρίσκονται υπό επεξεργασία που θα επιτρέψουν την προμήθεια ρωσικών σιτηρών (...) Υπάρχει βούληση συνεργασίας στον τομέα αυτόν με την Τουρκία», αναφέρει σε ανακοίνωση το Κρεμλίνο συνοψίζοντας τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Τουρκίας και του ΟΗΕ, η Ρωσία αρνήθηκε να παρατείνει τον Ιούλιο την ισχύ της συμφωνίας και το Κρεμλίνο ισχυρίσθηκε ότι οι ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας δεν έχουν εφαρμοσθεί.

Ο Πούτιν επανέλαβε σήμερα κατά την σημερινή τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ερντογάν την άρνησή του να επιστρέψει στην συμφωνία.

Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο Πούτιν δήλωσε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιστρέψει στην συμφωνία όταν η Δύση τηρήσει τις υποχρεώσεις ως προς τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών.

Οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων δεν είναι στόχος των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την επίθεσή της στην Ουκρανία, Αλλά η Μόσχα έχει πει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, η οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η ασφάλιση αποτελούν εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές.

Στα τέλη του Ιουλίου, ο Πούτιν είχε υποσχεθεί την αποστολή δωρεάν σιτηρών σε πολλές αφρικανικές χώρες, παρά τις κυρώσεις που έχουν παραλύσει τις θαλάσσιες μεταφορές από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Παράλληλα, η Ρωσία βομβαρδίζει συστηματικά τις λιμενικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.

Σε μία ένδειξη της διάστασης απόψεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον ρώσο ομόλογό του να αποφύγει «οποιαδήποτε κλιμάκωση στον πόλεμο ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία» και τόνισε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά, από την οποία αποχώρησε το Κρεμλίνο, αποτελεί «γέφυρα προς την ειρήνη».

Ερντογάν και Πούτιν, επαίρονται τα τελευταία χρόνια για την ικανότητά τους να βρίσκουν συμβιβαστικές λύσεις παρά τις διαφορές, αλλά η Τουρκία μοιάζει να έχει πάρει αποστάσεις από την Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή: skai.gr