Της Αθηνάς Παπακώστα
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε συναντήθηκαν στη ναυτική βάση στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια με σκοπό την οριστικοποίηση της τριμερούς εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια υπό τον τίτλο AUKUS (από τα αρχικά των τριών χωρών).
Ήταν η πρώτη δια ζώσης συνάντηση των τριών δυνάμεων από το φθινόπωρο του 2021 όταν και ανακοινώθηκε αυτή η στρατηγική συμμαχία.
Οι τρεις ηγέτες των τριών αγγλόφωνων αυτών χωρών ανακοίνωσαν ένα μεγάλο πρόγραμμα ναυπήγησης πρώτης γενιάς υποβρυχίων το οποίο περιλαμβάνει την πώληση στην Αυστραλία τριών αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων κλάσης Virginia την επόμενη δεκαετία με δυνατότηα απόκτησης επιπλέον δύο.
Ούτως ή άλλως με την AUKUS προβλεπόταν εξ αρχής η Καμπέρα να αποκτήσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η συμφωνία, μάλιστα, είχε προκαλέσει εξ αρχής την οργή της Γαλλίας αφού είδε τη δική της συμφωνία με την Αυστραλία το 2016 για την κατασκευή δώδεκα συμβατικών υποβρυχίων να τινάζεται στον αέρα και τουλάχιστον 35 δισ. ευρώ να πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων.
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε αρκετές φορές ότι τα πυρηνοκίνητα αυτά υποβρύχια δεν συνιστούν πυρηνικά όπλα. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε υπογράμμισε ότι αυτή η συμφωνία «αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επένδυση στην αμυντική ικανότητα της χώρας που έχει γίνει ποτέ».
Η νέα γενιά υποβρυχίων θα κατασκευαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία με βάση τον βρετανικό σχεδιασμό, την αμερικανική τεχνολογία και υποστήριξη. Είναι η πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια και μόνο η δεύτερη φορά στην ιστορία που οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται την τεχνολογία πυρηνικής πρόωσης.
Στην κοινή τους δήλωση οι τρεις ηγέτες τόνισαν ότι οι χώρες τους έχουν εργαστεί επί δεκαετίες για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας σε ολόκληρο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του Ινδο-ειρηνικού. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «τα βήματα τα οποία ανακοινώνουμε θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε αυτούς τους αμοιβαία επωφελείς στόχους στις επόμενες δεκαετίες».
Η Κίνα όμως έχει διαφορετική άποψη. Από την πρώτη στιγμή το Πεκίνο έκανε λόγο για καταστρατήγηση των συμφωνιών περί πυρηνικού αφοπλισμού με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ να υπογραμμίζει ότι δεν θα ανεχθεί κήρυγμα από άλλες χώρες. Ενώ, μόλις μία εβδομάδα πριν η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νινγκ, επανέλαβε τη θέση της Κίνας ότι η δημιουργία αυτού του συμφώνου υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή καλώντας και τις τρεις χώρες να εγκαταλείψουν τη ψυχροπολεμική νοοτροπία.
Η δημιουργία της AUKUS ερμηνεύθηκε ευρέως ως απόπειρα αναχαίτισης της επιρροής της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό με την Αυστραλία να τοποθετείται πλέον με σαφή τρόπο υπό την αμερικανική επιρροή σε αυτό το σημείο στον χάρτη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, υποβάθμισε χθες την... αντιπαλότητα με την Κίνα λέγοντας ότι «δεν κρίνουμε αυτό που κάνουμε ως πρόκληση για τον οποιονδήποτε» αποφεύγοντας να ρίξει επιπλέον λάδι στη φωτιά ενώ προσέθεσε ότι αναμένει να συνομιλήσει σύντομα με τον Κινέζο ομόλογό του.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.