Κλείσιμο

«Ασπίδα» της ΕΕ για την επάρκεια εμβολίων ο Μηχανισμός Διαφάνειας - Πώς θα λειτουργεί (vid)

Ευθεία σύγκρουση για τα εμβόλια με τον πόλεμο μεταξύ Κομισιόν και AstraZeneca να μαίνεται.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΕ φαίνεται να είναι πλέον η λειτουργία του περιβόητου μηχανισμού διαφάνειας ο οποίος θα λειτουργήσει περισσότερο ως μηχανισμός οιονεί περιορισμού των εξαγωγών.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες ο συγκεκριμένος μηχανισμός συνεπάγεται την λογική του οι Εθνικές Αρχές κάθε χώρας όπου υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής εμβολίων να ζητούν ενημέρωση από τις εταιρείς για τις προθέσεις τους να εξάγουν εμβόλια εκτός της ΕΕ, έχοντας την δυνατότητα απόρριψης τυχόν αιτημάτων που θα θεωρηθούν μη συμβατά με τις υποχρεώσεις των εταιρειών προς την Ένωση.

Μέσω του μηχανισμού διαφάνειας η ΕΕ υιοθετεί πλέον τακτική απόλυτης παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ ένα πρώτο βήμα πίσω στην διαμάχη φαίνεται να κάνει η AstraZeca η οποία τελικώς δίνει την έγκριση για δημοσιοποίηση των συμβάσεων που υπογράφηκαν μεταξύ αυτής και της ΕΕ.

Αναλυτικότερα, κατόπιν σχετικής πίεσης της ΕΕ για το παραπάνω, αναμένεται ενδεχομένως να γίνουν γνωστές περαιτέρω πτυχές σχετικά με τους όρους που υπέγραψαν οι δύο πλευρές ακόμη και αύριο 29/1, προκειμένου έτσι να διαπιστωθεί τί ακριβώς ισχύει και πόσα νομικά ερείσματα έχει εν τέλει η Κομισιόν σε περίπτωση που επιλέξει να κινηθεί δικαστικά στην διαμάχη εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέσω διαλόγου.

Σε κάθε περίπτωση κι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες φαίνεται πως μπαίνουν στην διαδικασία παραγωγής εμβολίων με ενδεικτικό παράδειγμα την Novartis και την Μerc.

Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της Novartis ξεκαθάρισε πως η εταιρεία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με πολλές από τις φαρμακευτικές που παρασκευάζουν εμβόλια προκειμένου να διαθέσει τις εγκαταστάσεις της ανά τον κόσμο για αυτόν τον σκοπό. Την ίδια ώρα και η Merc ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με την BioNTech ώστε με την σειρά της να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής εμβολίων.

 

Πηγή: skai.gr