Κλείσιμο

Ασκήσεις ισορροπίας στο Πεκίνο για Μακρόν και Φον Ντερ Λάιεν

Το BBC σχολιάζει ότι ο Γάλλος πρόεδρος και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα «δράσουν» αναλαμβάνοντας δύο αντίθετους ρόλους: του καλού και του κακού μπάτσου

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αναχώρησαν χθες με προορισμό το Πεκίνο όπου σήμερα θα συναντήσουν τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Αναλυτές εκτιμούν οι δυο τους πρέπει να εργαστούν από κοινού ως μία καλά δεμένη ομάδα πιέζοντας την Κίνα να κάνει περισσότερα βήματα ώστε να βοηθήσει στην λήξη του πολέμου στην Ουκρανία ενώ, παράλληλα με λεπτές διπλωματικές κινήσεις να επιδιώξουν να επανέλθει η ισορροπία στις εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το βρετανικό δίκτυο BBC σχολιάζει ότι οι δύο ηγέτες, ο Γάλλος πρόεδρος και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα «δράσουν» αναλαμβάνοντας δύο αντίθετους ρόλους.

Ο μεν Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο «καλός μπάτσος» και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο κακός.

Επικαλούμενο εκπρόσωπο Τύπου του Ελιζέ, το βρετανικό δίκτυο τονίζει ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει εντοπίσει σημεία σύγκλισης με την πρόταση του Πεκίνου για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία ενώ, σε ό, τι αφορά στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πηγές αναφέρουν, ότι θα χρησιμοποιήσει το χαρτί της δυνατής σχέσης της Ένωσης με τον Aμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και της υποστήριξης του ΝΑΤΟ.

Ήδη ο Γάλλος πρόεδρος φρόντισε ρίξει γέφυρες στο Πεκίνο τονίζοντας, κατά την άφιξή του, ότι η Κίνα μπορεί «να διαδραματίσει έναν μείζονα ρόλο» προκειμένου να βρεθεί μία «οδός ειρήνης» στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν πριν φύγει από το Παρίσι - κι έχοντας κλείσει το τηλέφωνο με τον πρόεδρο Μπάιντεν - φρόντισε να προειδοποιήσει την Κίνα ότι δεν είναι προς το συμφέρον της να εξοπλίσει τη Ρωσία.

Όπως και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Γαλλίας προτιμά να διατηρεί εμπορικούς δεσμούς με το Πεκίνο. Γι' αυτόν τον λόγο, μαζί του, σε αυτό το ταξίδι έχει σχεδόν 60 επικεφαλής γαλλικών επιχειρήσεων. «Ολοένα και περισσότερο ακούμε φωνές που εκφράζουν έντονη ανησυχία για το μέλλον των σχέσεων Δύσης – Κίνας και κατά κάποιον τρόπο καταλήγουν σε αναπόφευκτη αύξηση των εντάσεων. Δεν θα ήθελα να πιστέψω αυτό το σενάριο», υπογράμμισε.  

Οι Αμερικανοί παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της διπλής αυτής επίσκεψης στην κινεζική πρωτεύουσα. Γνωρίζουν ότι η Κίνα είναι εμπορικός εταίρος της Ευρώπης και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τρόπον τινά διχασμένη για τον τρόπο χειρισμού του Πεκίνου. Από τη μία κράτη - μέλη, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που επιθυμούν στενούς δεσμούς με την Κίνα και από την άλλη τα πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης που παρουσιάζονται διστακτικά απέναντι στο Πεκίνο προτιμώντας μία πιο σκληρή ευρωπαϊκή στάση απέναντί του. Το ίδιο όμως γνωρίζει και το Πεκίνο. Γι' αυτόν τον λόγο η επιλογή Μακρόν να προσκαλέσει την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έγινε και για να σταλεί ένα μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας τον ασιατικό γίγαντα.

Όμως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφτασε στο Πεκίνο με περισσότερα βαρίδια στην πλάτη και το ταξίδι της δεν είναι εύκολο. Κατ' αρχάς, μία εβδομάδα πριν προέβη σε μία σκληρή ομιλία στην οποία είπε ότι «πρέπει να επανεξετάσουμε την εμπορική και οικονομική μας σχέση» με την Κίνα. Σε δεύτερο χρόνο γνωρίζει πολύ καλά την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ευρώπη για μία πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα αλλά και τις διαφορετικές απόψεις των 27 κρατών - μελών που εκπροσωπεί. Ερώτημα παραμένει πού θα τραβήξει κόκκινη γραμμή και εάν θα το πράξει καθώς και η ίδια – όπως και ο Μακρόν – δεν επιθυμεί μετωπική σύγκρουση με το Πεκίνο.

Πρόκειται για ένα ταξίδι - άσκηση ισορροπίας το οποίο προκύπτει ενώ, ο Σι Τζινπίνγκ έχει επισκεφθεί τη Μόσχα δύο εβδομάδες πριν. 

Πηγή: skai.gr