ΚΑΙΡΟΣ

Άρχισε στο Μάντσεστερ το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει μεταβεί στο συνέδριο βαλλόμενος και από το εσωτερικό του κόμματος για μια σειρά αποφάσεων που έχει λάβει σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει το κόμμα του, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 13 χρόνια.

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Άνοιξε την Κυριακή στο Μάντσεστερ η αυλαία του τετραημέρου συνεδρίου των Συντηρητικών, με το κυβερνών κόμμα στη Βρετανία να υπολείπεται 20 ποσοστιαίων μονάδων του Εργατικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις, λιγότερο από ενάμιση χρόνο πριν από τις επόμενες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει μεταβεί στο συνέδριο βαλλόμενος και από το εσωτερικό του κόμματος για μια σειρά αποφάσεων που έχει λάβει σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει το κόμμα του, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 13 χρόνια.

Τέσσερα από τα βασικά θέματα συζήτησης, που προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις, είναι η πιθανολογούμενη ακύρωση κατασκευής τμημάτων της σιδηροδρομικής σύνδεσης HS2 που είχε σχεδιαστεί για να αναβαθμίσει τη βόρεια Αγγλία φέρνοντας ταχύτερη σύνδεση με το Λονδίνο, η «ηγετική» ομιλία στις ΗΠΑ της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν περί «αποτυχίας της πολυπολιτισμικότητας» στο Ηνωμένο Βασίλειο και υπέρ της αλλαγής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η πρόσφατη ανακοίνωση από τον κ. Σούνακ για χρονική καθυστέρηση στην επίτευξη στόχων στο δρόμο προς μηδενική εκπομπή ρύπων έως το 2050, καθώς και η φορολογική πολιτική των Τόρις.

Ερωτηθείς το πρωί από το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση στο κατά πόσο το HS2 θα φτάσει μέχρι το Μάντσεστερ. Το κόμμα είναι διαιρεμένο μεταξύ εκείνων που θεωρούν το έργο απαραίτητο για τη βόρεια Αγγλία και όσων θέλουν τη ματαίωση των περισσότερων τμημάτων του έργου λόγω κόστους και καθυστερήσεων.

Σε σχέση με την παρέμβαση της κ. Μπράβερμαν, η οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει στο συνέδριο την Τρίτη μία ακόμα ομιλία που θα συζητηθεί, η Ντάουνινγκ Στριτ έχει πάρει αποστάσεις για τα περί αποτυχίας της πολυπολιτισμικότητας.

Ωστόσο, ο κ. Σούνακ δέχεται πιέσεις από κορυφαία στελέχη της πιο δεξιάς πτέρυγας του κόμματος να βγάλει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκκρεμεί παράλληλα η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει το βρετανικό σχέδιο αποστολής αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα.

Τέλος, ο εκλαμβανόμενος ως μετριασμός της περιβαλλοντικής πολιτικής από τον πρωθυπουργό τον φέρνει αντιμέτωπο με κύμα κριτικής από την κεντρώα πτέρυγα του κόμματος.

Ο κ. Σούνακ θα πρέπει επίσης να απαντήσει στην πρόσφατη παρέμβαση της προκατόχου του Λιζ Τρας, η οποία έναν χρόνο μετά από την ιστορικά βραχύβια θητεία των 49 ημερών στην Ντάουνινγκ Στριτ έχει κάνει σειρά παρεμβάσεων υπέρ της άμεσης και δραστικής περικοπής φόρων.

Σε σχετική ερώτηση του BBC ο πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευθεί για περικοπές φόρων πριν από τις εκλογές. Αρκέστηκε να απαντήσει πως «η καλύτερη μείωση φόρου που μπορούμε να δώσουμε στον εργαζόμενο λαό είναι να μειώσουμε στο μισό τον πληθωρισμό».

Η πίεση υπό την οποία βρίσκεται ο κ. Σούνακ αποτυπώνεται και σε νέα δημοσκόπηση του Observer, που δείχνει πως ένας στους τρεις (34%) πολίτες που ψήφισαν Συντηρητικούς το 2019 σκοπεύουν να ψηφίσουν άλλο κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Επιπλέον, το Sky News αποκάλυψε μηνύματα στο WhatsApp μεταξύ μελών οργάνωσης που ανήκει στην πιο συντηρητική πτέρυγα των Τόρις, τα οποία σχολιάζουν πως ο πρωθυπουργός είναι «όσο χαρισματικός όσο ένα χερούλι πόρτας» και ότι πρέπει να απομακρυνθεί στο πλαίσιο ενός «πολέμου» με τη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος.

Την παραμονή του συνεδρίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε κονδύλι 1,1 δισεκατομμυρίου λιρών για «παραμελημένες» πόλεις.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου τη νύχτα της Κυριακής διοργανώνεται η παραδοσιακή δεξίωση των «Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου», την οποία παραδοσιακά τιμούν πολλοί φιλοκύπριοι βουλευτές και υπουργοί. Απόψε αναμένεται να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό και ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.