Η Κομισιόν διαπιστώνει σοβαρότατη οπισθοδρόμηση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία. Κατηγορεί την Άγκυρα ότι με πάτημα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 έχει περάσει δεκάδες έκτακτα διατάγματα που περιορίζουν δικαιώματα και βασικές ελευθερίες.
Η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται με τεράστια βήματα από την ΕΕ, ειδικά στα θέματα του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν. «Η Κομισιόν έχει επανειλημμένα καλέσει την Τουρκία να θέσει ως προτεραιότητα την αντιστροφή αυτής της αρνητικής τάσης».
Διευκρίνισε πάντως ότι η γειτονική χώρα παραμένει σημαντικός στρατηγικός εταίρος για το μπλοκ, κάτι που επισήμανε και η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.
Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν πως η Τουρκία θα πρέπει να θέσει τέλος στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης «χωρίς καθυστέρηση» και δεν δίνουν ημερομηνία για συνέχιση των ενταξιακών διαβουλεύσεων, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν ανασταλεί από πέρυσι.
Η έκθεση συμπεραίνει ότι η κυβέρνηση εν πολλοίς έχει παρακάμψει ή αποδυναμώσει τις νομοθετικές εξουσίες του κοινοβουλίου, προσδίδοντας παράλληλα όλο και μεγαλύτερες εξουσίες στον προεδρικό θώκο και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Χρησιμοποιώντας διπλωματική αλλά σαφή γλώσσα η Επιτροπή καταλογίζει στην Άγκυρα δυσανάλογη και οριζόντια αντίδραση στο προπέρσινο πραξικόπημα, υπολογίζοντας πως οι εκκαθαρίσεις οδήγησαν σε 78.000 συλλήψεις και σε περισσότερες από 110.000 απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων.
Κριτική για την τουρκική προκλητικότητα
Η Κομισιόν αφήνει παράλληλα ξεκάθαρες αιχμές για την στάση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, σημειώνοντας πως οι διμερείς σχέσεις με κράτη-μέλη «έχουν επιδεινωθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις περιλαμβανομένης προσβλητικής και απαράδεκτης ρητορικής».
Αν και αναγνωρίζει την αυξημένη συνεργασία για το προσφυγικό, η Επιτροπή υπογραμμίζει πως οι εντάσεις στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο «δεν έχουν συμβάλει σε σχέσεις καλής γειτονίας» και «έχουν υπονομεύσει την περιφερική σταθερότητα και ασφάλεια».
Η έκθεση υπενθυμίζει πως οι 28 ηγέτες της ΕΕ έχουν καταδικάσει τις «παράνομες» ενέργειες της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, κι ότι έχουν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
«Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα σε σχέσεις καλής γειτονίας», σημειώνει η Κομισιόν, υπενθυμίζοντας παλαιότερες προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα να μην κινηθεί επιθετικά εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους.
Η μελέτη υπενθυμίζει επίσης ότι σε κάθε περίπτωση οκτώ ενταξιακά κεφάλαια δεν θα ανοίξουν για την Τουρκία προτού η χώρα εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία η Άγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει.
Το πόρισμα της Κομισιόν είχε φέρει στο φως ήδη από το Σαββατοκύριακο ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.