Ρούτε: Αποκλιμάκωση της έντασης αλλά η Ολλανδία δεν εκβιάζεται

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να αποκλιμακώσει την διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε ως την χειρότερη που έχει βιώσει η Ολλανδία εδώ και χρόνια, μετά τα δύο σοβαρά περιστατικά του Σαββάτου.

Η Τουρκία είπε στην Ολλανδία ότι θα προβεί σε αντίποινα με τους «σκληρότερους τρόπους» αφού απαγορεύθηκε σε τούρκους υπουργούς να μιλήσουν στο Ρότερνταμ, σε μια διένεξη σχετικά με τη διεξαγωγή από την Άγκυρα πολιτικής εκστρατείας μεταξύ των τούρκων μεταναστών. «Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά», δήλωσε ο Ρούτε.

«Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε», πρόσθεσε.

Χθες Σάββατο η Τουρκία επιχείρησε αρχικά να στείλει τον υπουργό Εξωτερικών της στην Ολλανδία για να πραγματοποιήσει εκεί μια συγκέντρωση τούρκων μεταναστών υπέρ της επέκτασης των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί. Η Ολλανδία, η οποία είχε ζητήσει από τον υπουργό να μην έρθει, ανακάλεσε την άδεια προσγείωσης του αεροπλάνου του.

Αργότερα την ίδια ημέρα, η τουρκάλα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων ταξίδεψε από τη Γερμανία για να μιλήσει σε συγκέντρωση Τούρκων στο Ρότερνταμ. Τη σταμάτησε η ολλανδική αστυνομία, χαρακτηρίσθηκε ανεπιθύμητη και οδηγήθηκε με συνοδεία πίσω στα σύνορα με τη Γερμανία.

Ο Ερντογάν απείλησε την Ολλανδία με οικονομικές κυρώσεις και χαρακτήρισε την ολλανδική κυβέρνηση «απομεινάρια των Ναζί και φασίστες».

Εντούτοις, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές που θα διεξαχθούν την Τετάρτη έρχεται στήθος με στήθος με τον πολιτικό Γκέερτ Βίλντερς που τάσσεται κατά του Ισλάμ σημείωσε ότι η Ολλανδία δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της να εκβιάζεται, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι αποτελεί δικαίωμα της χώρας η απαγόρευση τουρκικών ομιλιών στο έδαφος της, από τη στιγμή που συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη.

Στην Ολλανδία κατοικούν 500.000 περίπου Τούρκοι μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων διατηρούν διπλή υπηκοότητα και έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν και στις δύο χώρες.
Πηγή: skai.gr