Άμεση συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία ζητούν ΗΠΑ και Ρωσία

Έκκληση για την ταχύτερη δυνατή έναρξη του επόμενου γύρου των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία απευθύνουν Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία, μετά τη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Παρασκευής οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, «οι δύο πλευρές κάλεσαν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό [...] μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και ολόκληρου του φάσματος της αντιπολίτευσης, κατά τις οποίες οι ίδιοι οι Σύροι θα πρέπει να ορίσουν τη μοίρα της χώρας τους».

Οι κύριοι Κέρι και Λαβρόφ συμφώνησαν ακόμα στην ανάγκη για συνεργασία ώστε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στη Συρία, όπου εδώ και επτά ημέρες βρίσκεται σε ισχύ ανεπίσημη κατάπαυση του πυρός, με τη διπλωματική στήριξη Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Ο νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών
ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στη Γενεύη τη Δευτέρα, 7 Μαρτίου, όμως η ημερομηνία έναρξης μετατέθηκε για τις 9 Μαρτίου λόγω τεχνικών δυσκολιών και για την καλύτερη εφαρμογή της εκεχειρίας, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου γίνονται οι επαφές.

Τη σταδιακή έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα, με τους συμμετέχοντες να καταφτάνουν στη Γενεύη σε διάστημα αρκετών ημερών, προέβλεψε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Στέφαν ντε Μιστούρα, μιλώντας στην αραβική εφημερίδα Al Hayat.

«Θεωρώ ότι θα αρχίσουμε στις 10 Μαρτίου, ενεργοποιώντας τη διαδικασία. Μερικοί από τους συμμετέχοντες θα φτάσουν στις εννέα του μηνός, ενώ άλλοι, εξαιτίας δυσκολιών με τις κρατήσεις τους στα ξενοδοχεία, θα φτάσουν στις 11 Μαρτίου. Υπάρχουν τελικά και άλλοι, οποίοι θα φτάσουν στις 14 του μηνός. Οι συνομιλίες θα διεξάγονται ξεχωριστά μέσω του διαμεσολαβητική και όχι άμεσα μεταξύ των διαφορετικών διαπραγματευτικών ομάδων που συμμετέχουν», είπε.

Παρά το γεγονός ότι η κατάπαυση του πυρός μοιάζει να είναι σε γενικές γραμμές επιτυχημένη, την Παρασκευή το μεσημέρι οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας είχαν τηλεδιάσκεψη με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, από τον οποίο ζήτησαν πλήρη τήρηση της εκεχειρίας.

Η κατάπαυση του πυρός δεν καλύπτει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και το παρακλάδι της αλ-Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο αλ-Νούσρα, με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει ότι ο κ. Πούτιν τους υποσχέθηκε πως τα ρωσικά αεροσκάφη θα στοχοθετούν μόνο αυτές τις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Reuters