Κλείσιμο

Εμπλοκή γάλλων εξτρεμιστών και Μέσης Ανατολής στη σφαγή στο Παρίσι (vid-upd)

Στην επιφάνεια έρχονται οι πρώτες πληροφορίες για την ταυτότητα των τρομοκρατών που το βράδυ της Παρασκευής αιματοκύλισαν το Παρίσι, με τουλάχιστον 127 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σε μπαράζ επιθέσεων που έπληξαν έξι διαφορετικά σημεία της πόλης.

Γάλλος πολίτης, εξτρεμιστής που ήταν γνωστός στις Αρχές, φαίνεται πως ήταν ένας από τους δράστες της σφαγής στο συναυλιακό κέντρο Μπατακλάν, όπου κατά τη διάρκεια δίωρης ομηρίας σκοτώθηκαν περισσότεροι από 87 άνθρωποι, με το πρακτορείο Reuters να μεταδίδει πως οι τρομοκράτες εκτελούσαν τους ομήρους έως ότου να αρχίσει η έφοδος της Αστυνομίας.

Δεκάδες άμαχοι διασώθηκαν, όμως οι ερευνητές ακόμα βρίσκουν σορούς μέσα στο χώρο.

Εν τω μεταξύ, ένα συριακό διαβατήριο βρέθηκε κοντά στις σορούς βομβιστών αυτοκτονίας που χτύπησαν κοντά στο γήπεδο Σταντ ντε Φρανς, σύμφωνα πληροφορίες των πρακτορείων Reuters και Associated Press, ενώ η γαλλική εφημερίδα «Liberation» μεταδίδει πως έχει βρεθεί και ένα αιγυπτιακό διαβατήριο.

Τριακόσιοι τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Παρισιού, εκ των οποίων οι 80 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, κάνοντας λόγο για αντίποινα για τις επιδρομές της γαλλικής Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το ΙΚ σημείωσε πως η Γαλλία αποτελεί κορυφαίο στόχο και σημείωσε με νόημα: «Αυτή η επίθεση δεν είναι παρά μόνο η αρχή, και μια προειδοποίηση».

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι δράστες ήταν οκτώ και είναι όλοι νεκροί, όμως δεν αποκλείεται να είχαν συνεργούς που τους βοήθησαν στην προετοιμασία των χτυπημάτων.

Μιλώντας πριν την ανάληψη της ευθύνης, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως μια «πράξη πολέμου» από την πλευρά του ΙΚ, και υποσχέθηκε πως η απάντηση της Γαλλίας θα είναι αμείλικτη. «Η Γαλλία θα θριαμβεύσει επί της βαρβαρότητας», προσέθεσε.

Η χώρα έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με χιλιάδες στρατιώτες να τοποθετούνται σε σημεία του Παρισιού και την επιβολή ελέγχων στα σύνορα. Παράλληλα, αποφασίστηκε το επ' αόριστον κλείσιμο διάφορων μνημείων και πολιτισμικών κέντρων, ανάμεσά τους το Λούβρο και ο Πύργος του Άιφελ.

Οι επιθέσεις είναι μια από τις χειρότερες αιματοχυσίες σε Δυτική πόλη μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και για το πλέον πολύνεκρο περιστατικό σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη τον Μάρτιο του 2004.

Πρόκειται μάλιστα για την δεύτερη φορά που η Πόλη του Φωτός γίνεται στόχος ισλαμιστών τρομοκρατών σε διάστημα 11 μηνών. Τον Ιανουάριο, τρεις ισλαμιστές σκότωσαν 17 ανθρώπους σε επιθέσεις στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο.

Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης

Η στιγμή που ο εκκωφαντικός ήχος της έκρηξης στο Σταντ ντε Φρανς κόβει την ανάσα των παρευρισκομένων. Ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά με απόφαση των γαλλικών αρχών, που αντιλαμβανόμενες ότι θα ακολουθούσε άγνωστος αριθμός επιθέσεων, προσπάθησαν να κρατήσουν τους πάνω από 80.000 θεατές μέσα στο χώρο του γηπέδου:
Βίντεο που τράβηξε δημοσιογράφος από το μπαλκόνι του σπιτιού του την ώρα της ομηρίας στο Μπατακλάν καταγράφει σκηνές απελπισίας, που εκτυλίχθηκαν στην προσπάθεια των εγκλωβισμένων να ξεφύγουν από τα χέρια των τρομοκρατών.

Μια γυναίκα κρέμεται από το παράθυρο:

 


Έξω από το εστιατόριο Καριγιόν σήμερα το πρωί, στόχος και αυτό των τρομοκρατών του ISIS:
Πηγή: skai.gr