Κλείσιμο

Κριμαία: Ψήφισε πάνω από 50% των πολιτών στη Σεβαστούπολη

Πάνω από το 50% των πολιτών στη μεγαλύτερη πόλη της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη, εμφανίστηκαν στα εκλογικά τμήματα για να αποφασίσουν για το μελλοντικό καθεστώς της Κριμαίας τόνισε ο προσωρινός δήμαρχος Ντμίτρι Μπέλικ,

«Στη Σεβαστούπολη δεν υπάρχει ένταση, το κλίμα είναι εορταστικό με μόνη ορατή διαφορά είναι τα μέτρα ασφαλείας, και την απαγόρευση κίνησης οχημάτων στο κέντρο της πόλης» αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Κριμαίας το Κίεβο έχει απαγορεύσει σε στρατιώτες των ουκρανικών δυνάμεων που έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα αναστέλλοντας τις εξόδους από τα στρατόπεδα.



Το ερώτημα που θέτει το δημοψήφισμα στους πολίτες της Κριμαίας δίνει την επιλογή μεταξύ «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ή της «αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας» με ευρεία αυτονομία.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 το βράδυ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Η κυβέρνηση της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα έξιτ πολ, ενώ οι παρατηρητές αναμένουν ότι τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

"Ιστορική στιγμή το δημοψήφισμα"

"Ιστορική στιγμή" χαρακτήρισε το δημοψήφισμα που διεξάγεται ο πρωθυπουργός της χερσονήσου Σεργκέι Αξιόνοφ, αφού ψήφισε σε ένα εκλογικό τμήμα της πρωτεύουσας Συμφερόπολης.

"Είναι μια ιστορική στιγμή, όλοι θα χαρούν. Ξεκινά μια νέα εποχή", τόνισε ο Αξιόνοφ ενώ την ίδια ώρα οι φρουροί απομάκρυναν έναν άνδρα που κουνούσε μια ουκρανική σημαία. "Απόψε το βράδυ θα γιορτάσουμε", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός που εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του "ναι" στην ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας και την ένταξή της στη Ρωσία.
Μόλις άνοιξαν οι κάλπες, νωρίς το πρωί, πολλοί ηλικιωμένοι έσπευσαν να ψηφίσουν. "Όλα θα είναι πιο εύκολα. Είμαι υπέρ της Ρωσίας" είπε η μια 77χρονη γυναίκα, η Ραΐσα.



Καταδίκη από τη Δύση 

Το δημοψήφισμα έχει καταδικαστεί από πολλές χώρες της Δύσης που το χαρακτηρίζουν παράνομο και προειδοποιούν τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει στην προσάρτηση της Κριμαίας. Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής, το 60% των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία.

Το Σάββατο μια διεθνής αποστολή παρατηρητών με επικεφαλής τον Πολωνό, αριστερό πολιτικό Ματέους Πισκόρκι ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για νοθεία. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν έχει στείλει παρατηρητές γιατί, όπως διευκρίνισε, δεν το ζήτησε η κυβέρνηση της Ουκρανίας η οποία θεωρεί αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ έχει καλέσει τους κατοίκους της Κριμαίας να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Σε μποϊκοτάζ έχουν καλέσει επίσης και οι Τάταροι της Κριμαίας που αποτελούν το 10 με 12% του πληθυσμού της περιοχής.

Το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, διαμήνυσε στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Μόσχα.



Η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου συζητήθηκε ένα κείμενο ψηφίσματος που καταδίκαζε το δημοψήφισμα στην Κριμαία επειδή "αντιτίθεται σε κάθε αντιπαράθεση" και θέλει "να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης", διευκρίνισε από την πλευρά του το Πεκίνο.

Η Ρωσία συνεχίζει την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κριμαία και πλέον βρίσκονται στη χερσόνησο 22.000 άνδρες, κατήγγειλε την Κυριακή ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ιγόρ Τένιουχ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Κυριακή στο πρακτορείο Ιντερφάξ.

Στο μεταξύ, μια ομάδα κυβερνοπειρατών από την Ουκρανία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που δέχτηκαν αρκετές ιστοσελίδες του ΝΑΤΟ χθες το απόγευμα, χωρίς ωστόσο να προκληθεί κάποια σοβαρή δυσλειτουργία στις δραστηριότητες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ