Στην επιστολή του, τμήματα της οποίας ανέγνωσε υψηλόφωνα ο κ. Τσούρκιν, ο κ. Γιανουκόβιτς φέρεται να καταγγέλλει «ενέργειες τρομοκρατίας και βίας υπό την επιρροή Δυτικών χωρών», αλλά και «διώξεις» πολιτών «για γλωσσικούς και πολιτικούς λόγους».
Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως στόχος της όποιας επέμβασής της στην Ουκρανία είναι η προστασία των ρώσων πολιτών και των ρωσόφωνων πληθυσμών από τη δράση «υπερ-εθνικιστών». Την εν λόγω θέση επανέλαβε και ο κ. Τσούρκιν.
«Τούτων όλων δοθέντων, καλώ τον πρόεδρο της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκειμένου να εγκαθιδρύσει νομιμότητα, ειρήνη, νόμο και τάξη, σταθερότητα και την [ασφάλεια] του λαού της Ουκρανίας», συμπληρώνει ο κ. Γιανουκόβιτς.
Σημειώνεται πως η επιστολή υπογράφεται την 1η Μαρτίου, αλλά οι πρώτες κινήσεις ενόπλων που κατά πάσα πιθανότητα είναι ρώσοι στρατιώτες, στην Κριμαία έλαβαν χώρα δύο ημέρες νωρίτερα, στις 27 Φεβρουαρίου.
Η Ρωσία αμφισβητεί έντονα τη νομιμότητα των νέων Αρχών στο Κίεβο, ενώ από την πλευρά του ο κ. Γιανουκόβιτς, που έχει βρει καταφύγιο σε ρωσικό έδαφος, έχει καταστήσει σαφές πως θεωρεί τον εαυτό του νόμιμο ηγέτη της Ουκρανίας,
Υπό αυτό το πρίσμα, η φερόμενη επιστολή Γιανουκόβιτς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Μόσχα προκειμένου να προσδώσει νομιμότητα σε οιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση σε ουκρανικό έδαφος.
Σκληρή ήταν η απάντηση της πρεσβευτού των Ηνωμένων Πολιτειών Σαμάνθα Πάουερς, η οποία αντέτεινε πως δεν υπάρχει «κανένα στοιχείο» που να καταδεικνύει ύπαρξη απειλής σε βάρος Ρώσων ή ρωσόφωνων στην Ουκρανία.
Η Μόσχα ενεργεί υπό το κάλυμμα μίας «φανταστικής απειλής», προσέθεσε, καταγγέλλοντα επικίνδυνη στρατιωτική επέμβαση» στην Κριμαία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.