Στην πρόταση που κατέθεσε αργά την Τετάρτη η βρετανική κυβέρνηση για συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων στην έκτακτη σημερινή (Πέμπτη) συνεδρίαση, αναφέρεται ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν δύο φορές πριν την ανάληψη «ευθείας» στρατιωτικής δράσης από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Συρίας. Η κρίσιμη δεύτερη ψηφοφορία θα διεξαχθεί μετά την αναφορά των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών στο συριακό έδαφος για τη χρήση χημικών όπλων. Ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι-μουν έχει δηλώσει ότι οι πραγματογνώμονες θα χρειαστούν ακόμα τέσσερις ημέρες.
Οι Εργατικοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν νωρίτερα απειλήσει να καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για στρατιωτική δράση αν ο κ. Κάμερον δεν περίμενε πρώτα την αναφορά του ΟΗΕ. Στελέχη του κόμματος υποστήριξαν ότι η πίεσή τους και η κατάθεση σχετικής τροποποίησης της αρχικής κυβερνητικής πρότασης ήταν αυτό που έκανε τον κ. Κάμερον «να αλλάξει γνώμη». Στελέχη των Συντηρητικών εξέφραζαν την απογοήτευσή τους με τα «πολιτικά παιχνίδια» των Εργατικών. Εκτιμήσεις αναλυτών έφεραν εξάλλου τον αριθμό των Συντηρητικών βουλευτών με έντονους ενδοιασμούς για τη στρατιωτική δράση εκτός πλαισίου Ηνωμένων Εθνών περίπου στους 70.
Η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε στη Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων η κυβέρνηση αναφέρει ότι το Κοινοβούλιο «αποδοκιμάζει τη χρήση χημικών όπλων» από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και δηλώνει ότι η απάντηση «μπορεί, αν χρειαστεί, να απαιτήσει στρατιωτική δράση που είναι νόμιμη, αναλογική, και επικεντρωμένη στη διάσωση ζωών, προλαμβάνοντας και αποτρέποντας περαιτέρω χρήση των χημικών όπλων της Συρίας».
Η πρόταση ψηφίσματος κατηγορεί επίσης τα Ηνωμένα Έθνη για «αποτυχία» στην αντιμετώπιση της συριακής κρίσης, αλλά συμπληρώνει πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι «πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία μέσω των Ηνωμένων Εθνών όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη νομιμοποίηση οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης». Προστίθεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να έχει την ευκαιρία να λάβει άμεσα υπόψη τα ευρήματα των επιθεωρητών.
Κυβερνητικές πηγές φέρονται να έχουν αφήσει να εννοηθεί πως οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να καθυστερήσουν την επίθεση κατά της Συρίας έως την Τρίτη, ημέρα αναχώρησης του Μπαράκ Ομπάμα για την Αγία Πετρούπολη και τη σύνοδο του G20. Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν ευρύτερη υποστήριξη για τις επιθέσεις, οι ΗΠΑ και η Βρετανία αναμένεται να δημοσιοποιήσουν εντός της ημέρας μια κοινή περίληψη των πληροφοριών ασφαλείας που όπως λένε δείχνουν την ευθύνη του καθεστώτος Άσαντ για τις επιθέσεις με χημικά στις 21 Αυγούστου στην ανατολική Δαμασκό.
Η έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής των Κοινοτήτων θα αρχίσει με τοποθέτηση του κ. Κάμερον (2.30μμ τοπική) και θα κλείσει με ομιλία του αναπληρωτή πρωθυπουργού Νικ Κλεγκ (10μμ τοπική). Ο κ. Κλεγκ σε επιστολή τους προς πολιτικούς ακτιβιστές διαβεβαίωσε ότι η βρετανική επέμβαση δε θα οδηγήσει σε ένα «νέο Ιράκ» και ότι δεν αποσκοπεί σε χερσαία επέμβαση ή ανατροπή καθεστώτος.
Νωρίτερα η Βρετανία παρουσίασε στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο τα Ηνωμένα Έθνη θα εξουσιοδοτούσαν τη λήψη των «αναγκαίων μέτρων» για την προστασία των Σύρων πολιτών. Η συζήτηση επί του σχεδίου αναμένεται να συνεχιστεί, αν και οι αντιπρόσωποι Ρωσίας και Κίνας κατέστησαν σαφή τη διαφωνία τους.
Πριν από τη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ότι η Βρετανία θα έπρεπε να συμμετάσχει στη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας. Ο γενικός εισαγγελέας Ντόμινικ Γκριβ γνωμάτευσε πως μια τέτοια στρατιωτική εμπλοκή θα ήταν νόμιμη υπό το διεθνές δίκαιο. Οι Εργατικοί έχουν ζητήσει τη δημοσιοποίηση αυτής της νομικής γνωμάτευσης.
Το Συμβούλιο συμφώνησε επίσης επί συγκεκριμένου σχεδίου δράσης ως προς τη βρετανική συνδρομή στην επιχείρηση. Το σχέδιο επικεντρώνεται σε μια «μία μόνη περιορισμένη» επιχείρηση και στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την προστασία των βρετανικών συμφερόντων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των βάσεων στην Κύπρο που πιστεύεται ότι είναι δυνητικά εντός του βεληνεκούς των πυραύλων Scud που κατέχει η Συρία.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.