Ορκίστηκε στην προεδρία της Γαλλίας ο Φρανσουά Ολάντ

Ο Φρανσουά Ολάντ ορκίστηκε ως πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, γινόμενος ο πρώτος Σοσιαλιστής που αναλαμβάνει τα ηνία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης έπειτα από 17 χρόνια.

Το απόγευμα θα ταξιδεύσει στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθεί με τη συντηρητική γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική για το μέλλον του γαλλογερμανικού άξονα, που έχει οδηγήσει την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της μαινόμενης κρίσης.

Η συνάντηση αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα στον απόηχο της συντριβής των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μερκελ στις τοπικές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας.

Κατά την ομιλία που ακολούθησε την τελετή ορκωμοσίας, ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι να τροποποιήσει το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας μέτρα που θα αναζωογονήσουν την ανάπτυξη ως αντίβαρο στις πολιτικές λιτότητας.

Το ζήτημα τροποποίησης του δημοσιονομικού συμφώνου αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου, καθώς το επίμαχο σύμφωνο αποκρυσταλλώνει τις πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας και πειθαρχίας που προκρίνει η κυβέρνηση Μέρκελ.

Συνεχίζοντας ο Σοσιαλιστής ηγέτης προσπάθησε να υπογραμμίσει τις προσωπικές διαφορές μεταξύ του ιδίου και του προκατόχου του στον προεδρικό θώκο, Νικολά Σαρκοζί, λέγοντας ότι θα διευθύνει μία «νηφάλια» και «αξιοπρεπή» προεδρία, που θα επιτρέψει στο κοινοβούλιο να τελέσει το έργο του.

Στον αντίποδα, ο κ. Σαρκοζι είχε επανειλημμένα κατηγορηθεί ότι ήταν παρορμητικός και παρεμβατικός.

«Θα θέσω τις προτεραιότητες αλλά δεν θα αποφασίζω για όλους, [ή για] όλα, δεν θα είμαι παντού», κατέληξε ο κ. Ολάντ.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος