Τη συζήτηση άνοιξε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, ένας εκ των εισηγητών του θέματος, ο οποίος μίλησε για αφέλεια και επιπόλαιους χειρισμούς στο θέμα των ιρανικών πυρομαχικών που είχαν αποθηκευθεί στη ναυτική βάση και ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια, καθώς «δια των πράξεων και των ενεργειών του απέδειξε ότι οι ικανότητες και οι δυνατότητές του είναι επικίνδυνες».
Ο κ. Κουλίας διερωτήθηκε ποιος είναι ο ρόλος της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών και γιατί απουσιάζει παντελώς από τις έρευνες, αφού από τις πληροφορίες που κατέχει, από την πρώτη στιγμή της έκρηξης μετέβησαν στη Ναυτική Βάση άνθρωποι της ΚΥΠ, και κάλεσε το Γενικό Εισαγγελέα να διερευνήσει το θέμα.
Την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια ζήτησε και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Μάριος Καρογιάν, λέγοντας ότι «υπό τις περιστάσεις και τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, αφού κάτι τέτοιο δεν συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών ενότητας και είναι πηγή αποσταθεροποίησης».
«Η εθελούσια παραίτησή του αποτελεί μέγιστη πολιτική πράξη που θωρακίζει ακόμη περισσότερο τους θεσμούς και την πολιτειακή έννομη τάξη», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, σημειώνοντας ότι χρειάζεται εθνική συνεννόηση, κοινωνική συναίνεση και συλλογική προσπάθεια και κάλεσε όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Επανέλαβε, επίσης, την εισήγηση του ΔΗΚΟ για από κοινού εξεύρεση υποψηφίου κοινής αποδοχής και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να επεξεργασθούν κοινό έκτακτο πρόγραμμα διακυβέρνησης και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για αναδιοργάνωση του κράτους, επανασχεδιασμό της στρατηγικής στο Κυπριακό, εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, διαχείριση της στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας και την αποτελεσματική προετοιμασία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Κάποιοι σε αυτό τον τόπο πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν πλέον χάσει το έρεισμά τους μέσα στο λαό και ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως μια ύστατη επίδειξη ευθιξίας», είπε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας, ζητώντας παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια ως πράξη «ευθύνης, γενναιοψυχίας και πολιτικής ηθικής» και μίλησε για θέατρο του παραλόγου με την απόρριψη του πορίσματος από τον κ. Χριστόφια και τη διεξαγωγή αστυνομικής έρευνας από την οποία ξέφυγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επειδή καλύπτεται από ασυλία.
Είπε, επίσης, ότι η τραγωδία στο Μαρί ήταν το πιο μελανό σημείο της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, μετά την τραγωδία του 1974 και πρόσθεσε πως ο λαός αναμένει από όλους τη δημιουργία συνθηκών για αντιμετώπιση των επικείμενων προκλήσεων και απαιτεί την τιμωρία των ενόχων και την ανάληψη ευθυνών από αυτούς που τις έχουν.
Ο πρόεδρος του ΕυρωΚό Δημήτρης Συλλούρης, χαρακτήρισε τον Πρόεδρο Χριστόφια «ανεπαρκή, άτολμο και ανίκανο να διαχειρισθεί με επάρκεια ένα θέμα υψίστης κρατικής ασφαλείας». «Θεωρούμε ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας έκλεισε άδοξα τον πολιτικό του κύκλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας και πρέπει να φύγει αμέσως από την εξουσία», είπε, ενώ κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι με διαδόσεις, γελοίες κατηγορίες για πραξικοπήματα και με παρομοίωση του Προέδρου Χριστόφια με τον Μακάριο, προσπαθεί να επαναφέρει τη χαμένη πολιτική αξιοπιστία του Προέδρου.
Την ομαλοποίηση της κατάστασης μέσω της εθελούσιας παραίτησης του Προέδρου Χριστόφια αξίωσε και το Κίνημα Οικολόγων. Ο βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης μίλησε για προσπάθειες, εκ μέρους των κυβερνώντων, υπόσκαψης της αντικειμενικότητας του πορίσματος Πολυβίου και τόνισε ότι αναδεικνύεται ως μείζον διακύβευμα η επίτευξη της μέγιστης δυνατής ενότητας και η αναστήλωση του χαμένου κύρους της πολιτικής ηγεσίας μέσα στην κοινωνία των πολιτών.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με τις τοποθετήσεις των μεγάλων κομμάτων, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα προωθηθεί ψήφισμα από τη Βουλή.
Πηγή kathimerini.gr
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.