ΚΑΙΡΟΣ

Αρίντς: «Συγγνώμη» από τους διαδηλωτές για την υπερβολική αστυνομική βία

Συγγνώμη ζήτησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς από τους διαδηλωτές για την «υπερβολική βία που χρησιμοποίησε» η αστυνομία το πρωί της περασμένης Παρασκευής.

Ωστόσο, διαχώρισε την αρχική διαμαρτυρία από το κύμα διαμαρτυριών που έχει απλωθεί πλέον σε ολόκληρη τη χώρα.

Είπε ακόμα «αλλά δεν νομίζω ότι χρωστάμε συγνώμη σε αυτούς που προκαλούν ζημιές».

Ο Αρίντς υπογράμμισε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις «εκτελούν το καθήκον τους με αυτοθυσία», ενώ υποστήριξε ότι κατά τα επεισόδια μέχρι σήμερα τραυματίστηκαν 244 αστυνομικού και 64 πολίτες.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει την ανησυχία που εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, είπε ότι «ο Κέρι και οι υπόλοιποι θα πρέπει να κρίνουν τα γεγονότα στην Τουρκία με τον τρόπο που κρίνουν παρόμοια γεγονότα που συμβαίνουν στις χώρες τους» και αναφερόμενος στα ξένα δημοσιεύματα έκανε λόγο για παραπληροφόρηση.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη στάση των ξένων ΜΜΕ «εχθρική προς την Τουρκία» και είπε πως «θα έπρεπε, ξένος τύπος να δείξει τη σύνεση που έχει δείξει ο τουρκικός τύπος στα γεγονότα».

Τα σχόλια του κ. Αρίντς έρχονται ωστόσο σε αντίθεση με την πιο σκληρή στάση που έχει υιοθετήσει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει επανειλημμένα κατηγορήσει «εξτρεμιστές» και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την υποκίνηση της βίας.

Εν τω μεταξύ, στην απεργία που κήρυξε για σήμερα και αύριο η Συνομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μετάσχει αύριο και η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων DISK.

Σε ανακοίνωση της συνομοσπονδίας καλούνται τα μέλη της να συγκεντρωθούν στα κεντρικά της γραφεία στο Σισλί της Κωνσταντινούπολης, για να ακολουθήσει πορεία προς την πλατεία Ταξίμ.

Την ένταση που υπάρχει στην Τουρκία, αποκαλύπτουν οι ισχυρισμοί ότι ειδικά στη Σμύρνη, μαζί με τους αστυνομικούς προχωρούν και άντρες με πολιτικά που κρατούν ρόπαλα και χτυπούν τους διαδηλωτές. Οι ισχυρισμοί συνοδεύονται από φωτογραφίες και βίντεο στο Διαδίκτυο. Ο νομάρχης της Σμύρνης Μουσταφά Τοπράκ απαντώντας στους ισχυρισμούς είπε ότι «αυτό δεν είναι δυνατόν» και ότι οι αστυνομικοί με πολιτικά φορούν γιλέκα της αστυνομίας. Ωστόσο ο διοικητής ασφάλειας της Σμύρνης Αλί Μπιλκάϊ, ανακοίνωσε χτες ότι «πρόκειται για αστυνομικούς».

Οι εν λόγω ισχυρισμοί
κάνουν λόγο για μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Παρόμοιοι ισχυρισμοί, δίχως όμως αποδεικτικά στοιχεία προβάλλονται και για την Κωνσταντινούπολη για χτες το βράδυ. Συγκεκριμένα υπάρχουν καταγγελίες ότι στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ταξίμ, περίμεναν μαζί με αστυνομικούς, άντρες με πολιτικά που χτυπούσαν τους περαστικούς.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της αρθρογράφου της τουρκικής εφημερίδας Βατάν, Μουτλού Τεμπέκιτζι, η οποία παρακολούθησε από πολύ κοντά τις μεγάλες διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη από την πρώτη στιγμή, ότι «η βία της αστυνομίας ώθησε τον κόσμο να βγει στους δρόμους».

«Οι πολίτες δεν μπορούσαν πλέον να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς η αστυνομία αντιμετώπισε με κτηνώδη τρόπο τους διαδηλωτές» σημείωσε.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ