Αργή η πρόοδος κατά την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων και νέες τακτικές από τους Ρώσους - Σουηδική επιτροπή προειδοποιεί για χρήση πυρηνικών

Η  αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας υποστηρίζει πως και όγδοη περιοχή στα χέρια των Ουκρανών  παρά το γεγονός πως βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας κάνουν λόγο για αργή πρόοδο και από τις δύο πλευρές - Η απάντηση του Κρεμλίνου στην καταδίκη του ΟΗΕ για το φράγμα Καχόβκα

Καθώς η ουκρανική αντεπίθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, Ρωσία και Κίεβο εξαπολύουν μπαράζ επιθέσεων με τις βρετανικές στρατιωτικές πληροφορίες ωστόσο να μιλούν για βαριές απώλειες και από τις δύο πλευρές, την ώρα που το Κρεμλίνο επισημαίνει πως έχει ανακαταλάβει 8 συνολικά χωριά μέσα σε δύο βδομάδες. Την ίδια ώρα, η Ρωσία απαντάει στον ΟΗΕ για το φράγμα Νόβα Καχόβκα λέγοντας ότι αρνήθηκε τη βοήθεια λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και «άλλων μικρών ζητημάτων».

Και όγδοη περιοχή στα χέρια των Ουκρανών

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανία, Χάνα Μάλιαρμίλησε σε μια ανάρτησή της στο Telegram, είπε ότι οι επιθετικές επιχειρήσεις στις κατευθύνσεις Berdiansk και Μελιτούπολη στην περιοχή της Ζαπορίζια απελευθέρωσαν τις κοινότητες Novodarivka, Levadne, Storozheve, Makarivka, Blahodatne, Lobkove, Neskuchne και Piatykhatky.

Παράλληλα, η Μάλιαρ είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει 7 χιλιόμετρα (4 μίλια) σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη στον τομέα της νότιας Ταβρίας, ανακτώντας μια περιοχή που εκτείνεται σε 113 τετραγωνικά χιλιόμετρα (44 τετραγωνικά μίλια).

Ωστόσο, οι βρετανικές στρατιωτικές πληροφορίες παραμένουν περισσότερο επιφυλακτικές ως προς την επιτυχία της ουκρανικής αντεπίθεση επισημαίνοντας πως το επίπεδο των απωλειών μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων είναι στο υψηλότερο με την Ουκρανία να ισχυρίζεται ότι σκότωσε ή τραυμάτισε 4.600 στρατιώτες. Από την άλλη ωστόσο, αργή είναι και η πρόοδος που σημειώνουν οι ουκρανικές δυνάμεις τόσο στα ανατολικά όσο και στα νότια της χώρας.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι ένα ουκρανικό προπύργιο καταστράφηκε από ένα τηλεκατευθυνόμενο άρμα γεμάτο με τεράστια ποσότητα εκρηκτικών, κάτι που φαίνεται να είναι μια νέα τακτική στο πεδίο της μάχης από την πλευρά της Ρωσίας.

Επίσης, οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία Αρχές στην περιοχή του Ντονέτσκ λένε ότι ένα 6χρονο παιδί σκοτώθηκε και περίπου 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν Ουκρανοί βομβάρδισαν την πόλη Volnovakha.

Σουηδικη επιτροπή προειδοποιεί ακόμα και για χρήση πυρηνικών

Κι ενώ οι μάχες στο μέτωπο συνεχίζονται, μια ειδική σουηδική κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας δήλωσε ότι η άμυνα της Σουηδίας πρέπει να επικεντρωθεί στην απειλή που θέτει η Ρωσία και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια στρατιωτική επίθεση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters.

Η επιτροπή δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε επιθέσεις σε άλλες χώρες ή ακόμη και με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Στην έκθεση, η επιτροπή όλων των κομμάτων, η οποία περιλαμβάνει ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, είπε: «Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας οδήγησαν σε μια δομική και πολύ επιδεινωμένη κατάσταση ασφάλειας. Η Ρωσία μείωσε μείωσε τον πήχη για χρήση στρατιωτική χρήση βίας και επιδεικνύει μια τάση υψηλού κινδύνου» και «η δυνατότητα» της Ρωσίας «να διεξάγει επιχειρήσεις με αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, όπλα μεγάλου βεληνεκούς και πυρηνικά όπλα εναντίον της Σουηδίας παραμένει αλώβητη», τονίζεται στην έκθεση, σύμφωνα με τη σουηδική δημόσια τηλεόραση.

Η απάντηση του Κρεμλίνου στην καταδίκη του ΟΗΕ

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του απαντά στην καταδίκη του ΟΗΕ επειδή αρνήθηκε την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια στις κατεχόμενες περιοχές που επλήγησαν από την κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς για ποιο λόγο η Μόσχα αρνήθηκε τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών.

«Η διάσχιση της γραμμής επαφής (μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων) και η εγγύηση συνθηκών ασφαλείας --γνωρίζετε ότι υπάρχουν συνεχείς βομβαρδισμοί εκεί, συνεχείς προκλήσεις, βομβαρδίζονται μη στρατιωτικοί στόχοι και άνθρωποι, άνθρωποι πεθαίνουν», δήλωσε.

«Γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ δύσκολο εκεί, είναι πολύ δύσκολο να προσφέρουμε ασφάλεια γι ‘αυτούς. Και υπάρχουν πολλές άλλα μικρά ζητήματα», πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr