ΚΑΙΡΟΣ

Αραβικά Μέσα- Λιβύη: Γαλλία ή Αίγυπτος πίσω από την επίθεση των «Rafale» στην βάση Αλ Ουάτιγια

Απαντήσεις για το ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση των μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» στην αεροπορική βάση Αλ Ουάτιγια στη Λιβύη, που είναι  εγκατεστημένες τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις για να συνδράμουν τον Σαράζ επιχειρεί να δώσει δημοσίευμα του «The Arab Weekly».  
Όπως αναφέρει η αραβική ιστοσελίδα, το γεγονός ότι τα μαχητικά αεροσκάφη ήταν «Rafale» περιορίζει την ταυτότητα των… ενόχων στη Γαλλία και την Αίγυπτο, καθώς μόνο αυτές διαθέτουν τέτοιου τύπου αεροσκάφη . Μάλιστα, χαρακτηρίζουν την επίθεση ως μια γρήγορη απάντηση στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ στην Τρίπολη, που επιμένει σθεναρά να επεμβαίνει στη δυτική Λιβύη.

«Η τουρκική παρουσία στη Λιβύη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική τόσο για το Κάιρο όσο και για το Παρίσι, ωθώντας τους να αυξήσουν τους τόνους προς την Άγκυρα. Το Κάιρο έχει απειλήσει να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη εάν οι τουρκικές υποστηριζόμενες πολιτοφυλακές της Τρίπολης προσπάθησαν να προχωρήσουν προς τη Σερτ, ενώ το Παρίσι χαρακτήρισε τις τουρκικές κινήσεις ως απαράδεκτες τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει αυτό να συνεχιστεί», επισημαίνει το «The Arab Weekly».  

Η πρόσφατη αεροπορική επίθεση στην αεροπορική βάση της Αλ Ουάτιγια αποδεικνύει ότι οι κόκκινες γραμμές στον εναέριο χώρο διαφέρουν από τις κόκκινες γραμμές στην ξηρά που σχεδίασε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. «Πράγματι, η τοποθέτηση μαχητικών αεροσκαφών στη συγκεκριμένη βάση αποτελεί άμεση απειλή για κάθε στρατιωτική μονάδα που αναπτύσσεται στη Σύρτη και στην ανατολική Λιβύη», σημειώνει στην ιστοσελίδα.

Άλλωστε, ο Σίσι εξέφρασε τη δυνατότητα της χώρας του να παρέμβει άμεσα στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος «δεν θα επιτρέψει στη σύγκρουση στη Λιβύη να διασχίσει τη γραμμή της Σύρτης», ενώ πρόσθεσε ότι «όσον αφορά στην ασφάλεια της Αιγύπτου, η βάση al-Jufra είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε να διασχίσει καμία δύναμη».
Οι αιγυπτιακοί ιστότοποι ειδήσεων δημοσίευσαν μάλιστα χρονολογημένες φωτογραφίες με μπαταρίες και ραντάρ πυραύλων Hawk, οι οποίες ανέφεραν ότι ήταν μεταξύ των στόχων που επιτέθηκαν στην Αλ Ουάτιγια.

Σημειώνει δε ότι ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) είχε αποσυρθεί από την εν λόγω βάση μετά από συνεχείς τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις, επιτρέποντας στις πολιτοφυλακές της Τρίπολης που υποστηρίζονται από την Άγκυρα να αναλάβουν τον έλεγχο της βάσης. Έκτοτε, υπήρξαν αρκετές αναφορές για ένα σχέδιο μετατροπής του τόπου σε τουρκική βάση, εξέλιξη στην οποία αντιτίθεται έντονα η Γαλλία. Σύμφωνα με ορισμένες ειδήσεις, το Παρίσι είχε προτείνει τη μετατροπή της σε βάση του ΝΑΤΟ.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση της Τρίπολης κατηγόρησε «ξένη αεροπορική δύναμη» για βομβαρδισμό της Αλ Ουάτιγια, χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες για την ταυτότητα των επιτιθέμενων αεροσκαφών ούτε για τους επιδιωκόμενους στόχους.

Παρόλο που τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και του Κατάρ αρνήθηκαν ότι υπήρχαν θύματα στη βομβιστική επίθεση, πηγή της Λιβύης επιβεβαίωσε ότι οι επιδρομές προκάλεσαν το θάνατο αρκετών Τούρκων στρατιωτών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στην πόλη του Αλ Τζαμίλ, κοντά στη βάση.

Μάλιστα, ένας συνταξιούχος αξιωματικός του στρατού της Λιβύης που κατοικούσε στην περιοχή Zintan αποκάλυψε στο The Arab Weekly ότι μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών ξεκίνησε σειρά αεροπορικών επιδρομών στη βάση, όπου η Τουρκία είχε αναπτύξει μαχητικά F-16, καθώς και τα αεροσκάφη Bayraktar TB2 και Anka-S, ενώ υποστηρίζεται από ένα σύστημα άμυνας Hawk MIM-23.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι εννέα αεροπορικές επιδρομές στοχεύουν τις συνοικίες του al-Nadab στη βάση Αλ Ουάτιγια, τις οποίες οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει ως έδρα τους από τον περασμένο Μάιο. Στόχους επίσης αποτέλεσαν και τα συστήματα αεροπορικής άμυνας Sungur, οι σταθερές και κινητές εγκαταστάσεις ραντάρ και το σύστημα παρεμβολής σημάτων Koral, τα οποία είχαν τοποθετήσει οι τουρκικές στρατιωτικές μονάδες στη βάση.

Πριν από αυτό, κάποιοι ακτιβιστές στις πόλεις της δυτικής ακτής της Λιβύης κυκλοφόρησαν βίντεο  που δείχνουν μια τουρκική στρατιωτική συνοδεία φορτωμένη με πολλούς εξοπλισμούς αεροπορικής άμυνας να κατευθύνονται προς τη βάση Αλ Ουάτιγια που βρίσκεται περίπου 140 χμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Τρίπολης. 
Από την πλευρά τους επίσημε αρχές της Λιβύης στην Τρίπολη σημειώνουν ότι δεν υπήρξε αντίδραση σε αυτές τις αεροπορικές επιδρομές  και φαίνεται να είναι το προοίμιο για τις ερχόμενες πολιτικές αλλαγές.

Την ίδια ώρα, το μέλος του κοινοβουλίου της Λιβύης, Ιμπραήμ αλ-Ντάρσι δήλωσε ότι «οι αεροπορικές επιδρομές ξεκίνησαν από πολύ γνωστές δυνάμεις» και πρόσθεσε ότι οι στόχοι αυτών των επιθέσεων ήταν «ένα σαφές μήνυμα και αποτελούσε ένα ισχυρό και οδυνηρό χαστούκι στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Μιλώντας στο The Arab Weekly, ο Ντάρσι είπε ότι τα μηνύματα αυτών των επιδρομών «επιβεβαιώνουν ότι η λιβυκή αρένα δεν είναι κενή, αλλά περιλαμβάνει δυνάμεις που έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν σκληρά οπουδήποτε και οποτεδήποτε, και είναι μια άμεση προειδοποίηση προς τον Ερντογάν, που του υπενθυμίζει τις κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να περάσει, ειδικά μετά την αύξηση των τουρκικών κινημάτων στη Λιβύη, εν μέσω αναφορών για προετοιμασίες για επίθεση στην πόλη Σύρτη και στη βάση της al-Jufra». 
 

Πηγή: The Arab Weekly