8 Απριλίου 1983
Ο Τζον Σκάλι αναλαμβάνει πρόεδρος και CEO της Apple, αφότου ο ιδρυτής της, Στιβ Τζομπς, τον πείθει να αφήσει τη θέση του ως προέδρου της PepsiCo. Θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που απέλυσε τον Τζομπς από την ίδια του την εταιρεία και αργότερα θα παραδεχθεί ότι ο οραματιστής δημιουργός του iPhone δεν τον συγχώρησε ποτέ για αυτό.
Ο Σκάλι υπήρξε πρόεδρος της PepsiCo τον καιρό των λεγόμενων «Πολέμων της Cola». Μάλιστα, ήταν ο εμπνευστής της θρυλικής διαφημιστικής καμπάνιας Pepsi Challenge, η οποία έπεισε το αγοραστικό κοινό ότι η Pepsi έχει καλύτερη γεύση από την Coca Cola, οδηγώντας σε αύξηση των μεριδίων αγοράς της.
Ο Τζομπς ήλπιζε να φέρει κάτι από την ευφυΐα του Σκάλι στο marketing στην Apple, καθώς προσπαθούσε να την μετατρέψει σε καταναλωτικό brand.
Οι δυο τους γνωρίστηκαν λίγο μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών του 1982. Και συναντιόνταν κάθε Σαββατοκύριακο για πέντε μήνες, καθώς ο Τζομπς προσπαθούσε να πείσει τον Σκάλι να αφήσει τη θέση του στην PepsiCo και να πάει στην Apple.
«Γνωριστήκαμε πολύ, πολύ καλά και στο τέλος του είπα: ‘Στιβ, το σκέφτηκα και δεν θα έρθω στην Apple’», θα θυμόταν δεκαετίες αργότερα ο Σκάλι. Ήταν η τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 1983.
«Ο Στιβ έκανε μία παύση και σκέφτηκε για λίγο. Και τότε ήρθε πολύ κοντά σε εμένα -και την εποχή εκείνη, ήταν 20άρης και είχε κατάμαυρα μαλλιά, πολύ σκούρα μάτια και ήταν ακριβώς μπροστά από το πρόσωπό μου- και μου είπε: ‘Θέλεις να πουλάς νερό με ζάχαρη για την υπόλοιπη ζωή σου ή θέλεις να έρθεις με εμένα και να αλλάξεις τον κόσμο;’».
Προφανώς αυτή η φράση τον έπεισε. Και από το 1983 έως το 1993 ήταν CEO της Apple, με τον τζίρο της εταιρείας να αυξάνεται επί των ημερών του από τα 569 εκατ. δολάρια στα 8,3 δισ. δολάρια.
Όμως Σκάλι και Τζομπς συγκρούστηκαν το 1985 για την τιμολόγηση του Macintosh. Από εδώ και πέραν, κυκλοφορούν δύο διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας. Σύμφωνα με τα όσα έλεγε ο Στιβ Τζομπς, η εσωτερική διαμάχη που ακολούθησε οδήγησε στην απόλυσή του. Ο ίδιος ο Τζον Σκάλι έλεγε ότι ουδέποτε απέλυσε τον Τζομπς, αλλά αντ΄ αυτού, εκείνος αποφάσισε μόνος του να αποχωρήσει από την εταιρεία που είχε ιδρύσει.
Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ο Τζομπς βρέθηκε εκτός της Apple και δεν συγχώρησε ποτέ τον Σκάλι για αυτό, όπως ο ίδιος θα παραδεχόταν χρόνια μετά τον θάνατό του.
«Όχι. (Η φιλία μας) δεν αποκαταστάθηκε ποτέ. Και είναι πραγματικά κρίμα γιατί εάν κοιτάξω πίσω, βλέπω πόσο μεγάλο λάθος έκανα. Βλέπετε, εγώ προερχόμουν από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Τα πράγματα εκεί ήταν κάπως τυπικά, δεν υπήρχε το πάθος που έχουν οι entrepreneurs. Τώρα, δεκαετίες αργότερα, έχω τόσο μεγάλο σεβασμό για τους ιδρυτές, για την πίστη και το πάθος και το όραμα που έχουν. Άρα το να απομακρύνω έναν ιδρυτή, ακόμα και εάν δεν απολύθηκε, ήταν ένα τεράστιο λάθος», θα έλεγε.
«Εύχομαι ο Στιβ και εγώ να είχαμε βρεθεί και πάλι και να είχαμε ξαναβρεί έστω ένα κομμάτι από τη φιλία μας, αλλά δεν συνέβη».
Η κατάρρευση των κερδών της Apple το 1993 οδήγησε τον Τζον Σκάλι σε παραίτηση εκείνη τη χρονιά.
Πηγή: Money ReviewΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.