ΚΑΙΡΟΣ

Απευθείας συνομιλίες για τη Λιβύη – Η συμβολή του Καΐρου, ικανοποίηση στη Γαλλία

Διπλωματικός πυρετός για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη, βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αίγυπτο με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο χώρα.

Τα δύο αντιμαχόμενα μέρη, συμμετέχουν σε δια ζώσης συνομιλίες στην αιγυπτιακή πόλη Χουργκάντα σε επίπεδο στρατιωτικών και δυνάμεων ασφαλείας, υπό την αιγίδα της αποστολής του ΟΗΕ στην Λιβύη (UNSMIL).

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η στάση των δύο πλευρών είναι θετική και στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στην κεντρική Λιβύη. Ο ΟΗΕ ευχαρίστησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση της Αιγύπτου αναφέροντας ότι ήταν καθοριστική η συμβολή της για να γίνουν πράξη οι σημαντικές αυτές συνομιλίες.

Την έναρξη των συνομιλιών, χαιρέτισε το Παρίσι, μέσω της γαλλικής πρεσβείας στη Λιβύη.

Η Washington Post αναφέρει, ότι ασκήθηκε πίεση προς τα δύο αντιμαχόμενα μέρη για να αποτραπεί τυχόν επίθεση στη στρατηγικής σημασίας πόλη της Σύρτης, μετά την λήξη της πολιορκίας της πρωτεύουσας Τρίπολης από τις δυνάμεις  που ελέγχουν την δυτική Λιβύη.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο θα ενσωματωθεί στις στρατιωτικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν με μεσολάβηση του ΟΗΕ, δήλωσε η αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί σε βία και χάος μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Η χώρα έχει χωριστεί στα δυο. Η δυτική χώρα ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) που έχει έδρα της την Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. Η ανατολική ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τις δυνάμεις που τον στηρίζουν, μεταξύ των οποίων είναι και η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πηγές: libyareviewarabnewswashingtonpost, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr