Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο σοβιετικός αντιφρονούντας φιλόλογος Βίκτορ Φάινμπεργκ, ο οποίος συμμετείχε σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της σοβιετικής εισβολής στην Τσεχοσλοβακία, στην Κόκκινη Πλατεία, τον Αύγουστο του 1968. Αυτό αναφέρθηκε από τα παιδιά του στις 2 Ιανουαρίου.
Ο Βίκτορ Φάινμπεργκ γεννήθηκε στο Χάρκοβο. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ. Το χειμώνα του 1968 εντάχθηκε στο σοβιετικό κίνημα των αντιφρονούντων.
Στις 25 Αυγούστου 1968, μαζί με τους ομοϊδεάτες του Κονσταντίν Μπαμπίτσκι, Τατιάνα Μπάγιεβα, Λαρίσα Μπογκοράζ, Νατάλια Γκορμπανιέφκσαγια, Βαντίμ Ντερλόνε, Βλαντίμιρ Ντρεμλιούγκα και Πάβελ Λιτβίνοφ, συμμετείχε στην διαδήλωση ενάντια στην σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία στην Κόκκινη Πλατεία. Η διαδήλωση διήρκεσε περίπου πέντε λεπτά, μετά τα οποία οι διαδηλωτές συνελήφθησαν από αξιωματικούς της KGB που βρίσκονταν σε υπηρεσία στην Κόκκινη Πλατεία.
Κατά την διάρκεια της κράτησης του, του έσπασαν τα μπροστινά δόντια και στη συνέχεια τον έβαλαν σ’ ένα αυτοκίνητο και τον πήγαν για ανάκριση. Κατηγορήθηκε με βάσει το άρθρο περί «σκόπιμης διάδοσης ψευδών απόψεων που δυσφημούν το σοβιετικό κράτος και το κοινωνικό σύστημα». Αργότερα το κέντρο ιατροδικαστικών εξετάσεων στο οποίο μεταφέρθηκε, απεφάνθη ότι ο ο Φάινμπεργκ είναι παράφρονας. Ο Φάινμπεργκ παρέμεινε τέσσερα χρόνια σε ψυχιατρική κλινική, όπου υποβλήθηκε σε υποχρεωτική θεραπεία.
Ο Φάινμπεργκ και ο φίλος του Μπορίς Πετρόφ έκαναν δύο απεργίες πείνας στο νοσοκομείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Τους υποστήριξε επίσης ο φυσικός και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αντρέι Ζαχάροφ. Η πληροφορία για την απεργία πείνας που άρχισαν μεταδόθηκε από τα ξένα μέσα ενημέρωσης, οπότε οι νοσοκομειακές αρχές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τις ενέσεις και να απαλύνουν τους όρους κράτησης.
Ο Φάινμπεργκ μετανάστευσε από τη Σοβιετική Ένωση το 1974 μετά την αποφυλάκισή του. Από το 1978 ζούσε στο Παρίσι. Τον Ιούνιο του 2018, ο Πάβελ Λιτβίνοφ, ο Βίκτορ Φάινμπεργκ και η Τατιάνα Μπάγιεβα (συμμετέχοντες στη διαδήλωση στην Κόκκινη Πλατεία το 1968) τιμήθηκαν με το βραβείο Gratias Agit του Τσέχου Υπουργού Εξωτερικών για τη διάδοση του καλού ονόματος της Τσεχικής Δημοκρατίας στο εξωτερικό.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.