ΚΑΙΡΟΣ

Απεβίωσε ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός Ν. Ερμπακάν

Aπεβίωσε σε ηλικία 84 ετών ο Τούρκος πρώην πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν, σύμφωνα με έναν από τους εκπροσώπους του.

Ο Ερμπακάν ήταν ο ηγέτης του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία στην «προ Ερντογάν» εποχή και υπέστη σειρά διώξεων από το κατεστημένο των Κεμαλιστών πριν ο σημερινός πρωθυπουργός επιβάλει την εξουσία ηγούμενος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Η Τουρκία έχασε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητές της», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ογκουζχάν Ασιλτούρκ στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε νοσηλευθεί στις αρχές Ιανουαρίου σε νοσοκομείο της Άγκυρας εξαιτίας μία μόλυνσης, όπως μετέδωσε το NTV, και έμοιαζε ιδιαίτερα εξασθενημένος, ενώ κυκλοφορούσε με αναπηρικό αμαξίδιο.

Ο Ερμπακάν χρημάτισε ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Τάξης, που τέθηκε εκτός νόμου με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 20 Μαΐου 1971. Στη συνέχεια ηγήθηκε του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας, το οποίο τέθηκε εκτός νόμου μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, μαζί με όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Μετά το πραξικόπημα ιδρύθηκε το Κόμμα Ευημερίας, το οποίο την περίοδο 1996 - 97 βρέθηκε στην εξουσία.

Ο Ερμπακάν ήταν πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού του κόμματός του με το Κόμμα Ορθού Δρόμου, της Τανσού Τσιλέρ.

Στις 16 Ιανουαρίου 1998, ο τότε πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου και μετέπειτα πρόεδρος της δημοκρατίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, ανακοίνωνε την απόφαση για το κλείσιμο του Κόμματος Ευημερίας.

Το τελευταίο αντικαταστάθηκε από το Κόμμα Αρετής, το οποίο όμως τέθηκε εκτός νόμου το 2001, με μια δίκη που κράτησε δύο χρόνια και έναν μήνα.
Πηγή: skai.gr