ΚΑΙΡΟΣ

Απαντήσεις για το προσφυγικό καλείται να δώσει η ΕΕ ενώ τρίζει το Σένγκεν

Κρίσιμες απαντήσεις στο πώς η Ευρώπη θα διαχειριστεί την τεράστια προσφυγική κρίση καλούνται να δώσουν σήμερα Δευτέρα οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (16:00 ώρα Ελλάδος), μια μέρα αφότου η Γερμανία ανέστειλε προσωρινά τη ζώνη Σένγκεν, σε μια κίνηση που ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μιζιέρ χαρακτήρισε ως «σινιάλο» προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επί τάπητος θα τεθεί η στρατηγική της Γηραιάς Ηπείρου για τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εν μέσω ανησυχιών πως η επιβολή συνοριακών ελέγχων από τη Γερμανία μπορεί να προκαλέσει ντόμινο κλεισίματος των ελεύθερων συνόρων στην υπόλοιπη Ευρώπη, παγιδεύοντας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Το Βερολίνο αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την ελεύθερη μετακίνηση στα σύνορα με την Αυστρία λόγω προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τις τεράστιες εισροές στα εδάφη της. Όμως, με δεδομένο ότι χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία – πρωτίστως με στόχο να φτάσουν στη Γερμανία και τη Σουηδία – το ευρωπαϊκό σύστημα φαντάζει να καταρρέει υπό το βάρος των κρίσεων στη Συρία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Μόνο την Κυριακή, εισήλθαν παράτυπα στην Ουγγαρία 5.809 άνθρωποι, αριθμός-ρεκόρ για μια μέρα.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε νωρίτερα διαμηνύσει πως αναμένει ως και 800.000 αιτήσεις για άσυλο φέτος και ανέστειλε το Δουβλίνο ΙΙ για αφίξεις από τη Συρία. Παρά ταύτα, οι τοπικές Αρχές στη Βαυαρία κατέστησαν σαφές τις προηγούμενες μέρες πως βρίσκονται «στα όρια των δυνατοτήτων» τους στην προσπάθεια να υποδεχτούν ανθρώπους που περνούν τα σύνορα με την Αυστρία. Χώρες όπως η Ουγγαρία, κατηγόρησαν την Άνγκελα Μέρκελ πως ουσιαστικά ενθάρρυνε νέο κύμα προσφύγων, ενώ τριγμοί υπήρξαν και στο συντηρητικό μπλοκ της καγκελαρίου.

Στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τις ευρύτερες εξελίξεις από τη Frontex, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Στη συνέχεια, θα συζητήσουν την πρόταση της Κομισιόν για τον υποχρεωτικό διαμοιρασμό επιπλέον 120.000 προσφύγων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., πέρα από τους 40.000 που έχει ήδη συμφωνηθεί να φιλοξενηθούν στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ακόμα και αυτή η πρόταση μικρής κλίμακας έχει διχάσει την Ευρώπη, με αρκετές χώρες να έχουν ενστάσεις για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις που προβλέπονται, και την Ουγγαρία να φαντάζει συνολικά αντίθετη στο όλο σχέδιο. Η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει δυνατότητα μη συμμετοχής για έως 12 μήνες, όμως θα πρέπει να συντρέχουν σοβαροί λόγοι και ταυτόχρονα η κάθε χώρα που θα απέχει θα πρέπει να καταβάλει τέλος που θα ισοδυναμεί με το 0,002% του ΑΕΠ της.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times», μετά από σχεδόν ολονύκτιες προεργασίες για τη υπουργική σύνοδο συμφωνήθηκε να αφαιρεθεί από την σχετική ανακοίνωση ο όρος «υποχρεωτικό».

Επίσης, θα συζητηθεί η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μια λίστα ασφαλών κρατών για την επαναπροώθηση ανθρώπων που θα κρίνεται πως δεν δικαιούνται άσυλο. Στις προτάσεις της Κομισιον περιλαμβάνονται πολλές βαλκανικές χώρες (ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία) και η Τουρκία.

Υπό το βάρος όλων αυτών των εξελίξεων, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος και η ιδέα οικονομική υποστήριξη των τεράστιων προσφυγικών καταυλισμών που έχουν δημιουργηθεί στις χώρες γύρω από την εμπόλεμη Συρία, κυρίως στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο.

Την εν λόγω πρόταση υποστήριξε το Σάββατο ο αμφιλεγόμενος ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, όμως υπέρ αυτού του σεναρίου τάχθηκε και ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο κ. Γκάμπριελ μάλιστα πρότεινε συνολική βοήθεια 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων το ένα τρίτο θα δοθεί από την Ευρώπη, και τα υπόλοιπα από τις ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη του Κόλπου.

Ίσως όχι συμπτωματικά, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επισκέφτηκε σήμερα προσφυγικό καταυλισμό στο Λίβανο. Το Λονδίνο δεν θα συμμετάσχει στο σχέδιο διαμοιρασμού που έχουν καταρτίσει οι Βρυξέλλες, αλλά θα υποδεχτεί ξέχωρα 20.000 πρόσφυγες από καταυλισμούς εκτός Ευρώπης.Πηγή: skai.gr