«Έχουμε μαζικό εμπορικό έλλειμμα με τη Γερμανία, επιπλέον πληρώνουν πολύ λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε στο NATO και τις ένοπλες δυνάμεις», έγραψε στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό θα αλλάξει», είναι «πολύ κακό για στις Ηνωμένες Πολιτείες», προσέθεσε.
Εν τω μεταξύ, σε νέες της δηλώσεις η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει ανεξάρτητα ένας ισχυρός παράγοντας της διεθνούς σκηνής.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον ινδό πρωθυπουργό, είπε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ινδία «είναι τεράστιας σημασίας. Προσέθεσε πάντως ότι σε καμία περίπτωση δεν κατευθύνεται κατά οποιασδήποτε άλλης σχέσης και φυσικά όχι κατά των διατλαντικών δεσμών.
We have a MASSIVE trade deficit with Germany, plus they pay FAR LESS than they should on NATO & military. Very bad for U.S. This will change
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 30, 2017
Το μήνυμα Τραμπ καταδεικνύει εκ νέου τις βαθιές διαφορές ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Γηραιά Ήπειρο όσον αφορά το NATO αλλά και το ελεύθερο εμπόριο, οι οποίες ήλθαν στην επιφάνεια την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τις συνόδους κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες και του G7 στη Σικελία.
Ωστόσο, η αναφορά του στο εμπόριο εγείρει νέα ζητήματα. Στη σύνοδο του G7 ο αμερικανός πρόεδρος είχε προσυπογράψει κοινό ανακοινωθέν όπου οι ηγέτες δεσμεύονταν να αγωνιστούν κατά του προστατευτισμού – αν και έβαζαν κι έναν αστερίσκο, λέγοντας πως θα αντιμετωπίσουν άδικες εμπορικές πρακτικές.
Στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ έχουν στο παρελθόν δηλώσει ότι θα ήθελαν τη σύναψη διμερούς εμπορικής συνθήκης με τη Γερμανία, μολονότι αυτό αντιβαίνει πλήρως στις συνθήκες της Ε.Ε., που ορίζουν ότι η Κομισιόν είναι αρμόδιο για τις συλλογικές εμπορικές σχέσεις του 28μελους μπλοκ.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στο NATO, ο κ. Τραμπ κατηγόρησε τους Συμμάχους για «χρόνια υποχρηματοδότηση» της άμυνάς τους, υποστηρίζοντας πως η συμπεριφορά τους αδικεί τους αμερικανούς φορολογούμενους.
Παράλληλα, έγινε ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν αναφέρθηκε καθόλου στο Άρθρο 5, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του NATO καθώς εγγυάται ότι η επίθεση ενός κράτους-μέλους συνιστά επίθεση εναντίον όλων.
Ακολούθησε η σύνοδος του G7, η οποία σημαδεύτηκε από την άρνηση του αμερικανού προέδρου να δεσμευθεί για παραμονή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού, η οποία αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η στάση Τραμπ αποτυπώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου, όπου επισημάνθηκε πως οι ΗΠΑ, καθότι βρίσκονται σε φάση αναθεώρησης των πολιτικών τους, δεν μπορούν να ενστερνιστούν στην ομόθυμη στάση των υπόλοιπων έξι συμμετεχόντων.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.