Της Αθηνάς Παπακώστα
Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προσέφυγε η Ουκρανία κατά της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας για την επιβολή απαγορεύσεων στις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.
Το Κίεβο αναφέρει ότι οι απαγορεύσεις αυτές αποτελούν παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων από τα τρία αυτά Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο ανέφερε σε γραπτή της ανακοίνωση τη Δευτέρα ότι «είναι πολύ σημαντικό να αποδείξουμε ότι μεμονωμένα Κράτη-Μέλη δεν μπορούν να επιβάλλουν απαγορεύσεις στα ουκρανικά αγαθά».
Η Πολωνία τόνισε ότι θα επιμείνει στην απόφασή της. Εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «πιστεύουμε πως η θέση μας είναι σωστή. Προκύπτει ύστερα από οικονομική ανάλυση και εξουσίες που απορρέουν από το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο». Πρόσθεσε, δε, ότι «η προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου δεν μας εντυπωσιάζει».
Την περασμένη Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην επεκτείνει την απαγόρευση στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Η σχετική απαγόρευση αποφασίσθηκε νωρίτερα φέτος και είχε στόχο την προστασία των αγροτών από την αύξηση των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών.
Ήδη η Βουλγαρία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν εκ νέου τις εισαγωγές. Ωστόσο, οι αγρότες στις δύο αυτές χώρες διαμαρτύρονται για την απόφαση των εθνικών τους κυβερνήσεων.
Ειδικότερα, εκατοντάδες αγρότες στη Βουλγαρία κατέβηκαν με τα τρακτέρ τους στους δρόμους κυματίζοντας σημαίες και κορνάροντας. Απέκλεισαν κεντρικές οδούς και διέκοψαν την κίνηση των λοιπών οχημάτων.
Όπως αναφέρουν οι κινητοποιήσεις δεν θα σταματήσουν εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Λίγες ώρες πριν η Εθνική Ομοσπονδία Παραγωγών Σιτηρών της χώρας είχε προειδοποιήσει ότι οι αγρότες στη Βουλγαρία είναι αντιμέτωποι με δυσκολίες ζητώντας την απαγόρευση μίας λίστας προϊόντων από την Ουκρανία όπως το σιτάρι, ο ηλίανθος, το καλαμπόκι, η ελαιοκράμβη όπως επίσης φρούτα, λαχανικά, γάλα, μέλι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν, χθες, Δευτέρα και κάλεσαν σε ενότητα.
Η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία που επέτρεπε την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας κατέστησε για ακόμη μία φορά τις ακριβότερες οδικές, σιδηροδρομικές και ποτάμιες διαδρομές ως τις μοναδικές οδούς για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.
Η υπουργός Γεωργίας της Φινλανδίας, υπογράμμισε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με σεβασμό απέναντι στους κανόνες της εσωτερικής αγοράς και τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου» και σύμφωνα με την ΕΕ, η Ουκρανία συμφωνεί να εισάγει μέτρα για τον έλεγχο των εξαγωγών, όπως ένα σύστημα αδειοδότησης εντός 30 ημερών προκειμένου να αποφύγει τις υπερβάσεις σιτηρών στην Ευρώπη.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.