Κλείσιμο

Ανησυχία και μέτρα άρον άρον σε Σουηδία και Δανία για τα περιστατικά καύσης του Κορανίου

Στο προσκήνιο παραμένουν Σουηδία και Δανία καθώς μετά τα νέα περιστατικά καύσης αντιτύπων του Κορανίου οι κυβερνήσεις των δύο αυτών σκανδιναβικών χωρών εξετάζουν να λάβουν μέτρα ώστε να περιορίσουν τέτοιες ενέργειες στο μέλλον

Της Αθηνάς Παπακώστα

Στο προσκήνιο παραμένουν Σουηδία και Δανία καθώς μετά τα νέα περιστατικά καύσης αντιτύπων του Κορανίου οι κυβερνήσεις των δύο αυτών σκανδιναβικών χωρών εξετάζουν να λάβουν μέτρα ώστε να περιορίσουν τέτοιες ενέργειες στο μέλλον. Στόχος είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση της διπλωματικής έντασης με πολλές μουσουλμανικές χώρες καθώς οι εν λόγω συγκεντρώσεις έχουν προκαλέσει κύμα οργής και διαμαρτυριών στη Μέση Ανατολή. Ενδεικτικό παράδειγμα της έντασης αποτέλεσε το γεγονός ότι η πρεσβεία της χώρας στη Βαγδάτη έγινε στόχος βίαιης επίθεσης και σύσσωμο το διπλωματικό προσωπικό αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ η Σουηδή πρέσβης απελάθηκε και δεν έγινε δεκτή ούτε στο γειτονικό Ιράν.

Τώρα, η Στοκχόλμη προετοιμάζεται να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα αλλά και τους ελέγχους ταυτοποίησης στα σημεία διέλευσης καθώς, κρίνει ότι οι καταστροφές του ιερού βιβλίου του Ισλάμ αυξάνουν τους κινδύνους για τη χώρα. Ήδη, η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας της χώρας έχει προειδοποιήσει ότι η κατάσταση ασφαλείας έχει επιδεινωθεί στη Σουηδία. Όπως εξήγησε, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, το εν λόγω μέτρο πρόκειται να ψηφιστεί αύριο, Πέμπτη. Σκοπός είναι να αποτραπούν όσοι «έχουν αδύναμους δεσμούς με τη Σουηδία» από το να εισέλθουν στη χώρα «για να διαπράξουν εγκλήματα ή να ενεργήσουν ενάντια στα σουηδικά συμφέροντα για την ασφάλεια». Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας παραμένει σε επικοινωνία με τη Δανή ομόλογό του, Μέτε Φρεντέρικσεν. 

Η Κοπεγχάγη, από την πλευρά της, προαναγγέλλει επίσης μέτρα περιστολής. Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν χαρακτήρισε το κάψιμο του Κορανίου «βαθιά προσβλητική και επικίνδυνη πράξη» υπογραμμίζοντας ότι η Δανία θα προσπαθήσει να βρει μία «νομική διέξοδο» προκειμένου να επιτρέπει στις Αρχές να αποτρέπουν την καύση αντιτύπων του Κορανίου έξω από Πρεσβείες άλλων χωρών. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οποιοδήποτε μέτρο αποφασιστεί θα πρέπει να εντάσσεται «στο πλαίσιο της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας της έκφρασης».

Κοράνι

Την περασμένη Δευτέρα, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας συνεδρίασε και συζήτησε τα πρόσφατα περιστατικά καύσης αντιτύπων του Κορανίου. Στη συνεδρίαση η οποία διεξήχθη διαδικτυακά ο Οργανισμός κάλεσε και τα 57 του μέλη να υποβαθμίσουν τους δεσμούς τους με χώρες οι οποίες επιτρέπουν την πυρπόληση του ιερού βιβλίου του Ισλάμ. Ωστόσο, ο αρχηγός της σιιτικής φιλο-ιρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα χαρακτήρισε «αδύναμη» την απόφαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και απευθυνόμενος στους νεότερους τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουν κανέναν» καλώντας τους «να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους».

Νωρίτερα, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ είχε στείλει επιστολές και στις 57 χώρες του Οργανισμού για να εξηγήσει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι που κατοχυρώνεται στο σουηδικό Σύνταγμα, καταδικάζοντας παράλληλα τις ισλαμοφοβικές πράξεις.

Πηγή: skai.gr