ΚΑΙΡΟΣ

Ανησυχία για τις πυρηνικές μονάδες της Ουκρανίας: Επικοινωνία Τζόνσον, Μπάιντεν, Μακρόν και Σολτς 

"Ακλόνητη δέσμευση" των δυτικών ηγετών να στηρίξουν την Ουκρανία απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας

Ανησυχία επικρατεί στη διεθνή κοινότητα για την ασφάλεια των πυρηνικών μονάδων της Ουκρανίας, και ειδικά της Ζαπορίζια. 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας υπογράμμισαν σήμερα Κυριακή, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Στην τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός (Τζόνσον), ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Τζο) Μπάιντεν, ο πρόεδρος (της Γαλλίας, Εμανουέλ) Μακρόν και ο καγκελάριος (της Γερμανίας, Όλαφ) Σολτς, υπογράμμισαν την ακλόνητη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ουκρανία απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Τόνισαν ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ασφαλής (λειτουργία) και η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων και χαιρέτισαν τις πρόσφατες συνομιλίες με τις οποίες κατέστη δυνατή η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια», πρόσθεσε.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, ζήτησαν να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» γύρω από τον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ζήτησαν επίσης να σταλεί «γρήγορα» επί τόπου μια ομάδα επιθεωρητών του IAEA, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σολτς.

Οι μάχες που ξανάρχισαν γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιρρίπτουν η μία την ευθύνη στην άλλη, εγείρει φόβους για μια πυρηνική καταστροφή, χειρότερη από εκείνη του Τσερνόμπιλ.

Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δέχτηκε να γίνει επιθεώρηση στον σταθμό από τον IAEA.

Στις σημερινές επαφές τους, οι τέσσερις Δυτικοί ηγέτες «συμφώνησαν επίσης ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία για να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ