ΚΑΙΡΟΣ

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Ανησυχία για μία γενικευμένη γεωπολιτική έκρηξη 

Η Τεχεράνη διατηρεί μία μακρά και στενή σχέση με τη Χαμάς, βασικό εταίρο στον «Άξονα της Αντίστασης». Επί σειρά ετών χρηματοδοτεί και εφοδιάζει με όπλα την ισλαμιστική οργάνωση. Αρκεί όμως αυτό ως απόδειξη πως το Ιράν έχει άμεση σχέση με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου;

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ο ασκός του Αιόλου στη Μέση Ανατολή έχει ανοίξει. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», το Ιράν βοήθησε στον σχεδιασμό της πιο αιματηρής επίθεσης στο Ισραήλ εδώ και 50 χρόνια. Όπως έγραφε η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώτερα στελέχη της Χαμάς, η Τεχεράνη άναψε «πράσινο» για την έναρξη της επίθεσης σε συνάντηση στη Βηρυτό την περασμένη Δευτέρα.

Το Ιράν διαψεύδει, με την ηγεσία του, ωστόσο, να υποστηρίζει δημοσίως την επίθεση των ισλαμιστικών οργανώσεων της Χαμάς και της Τζιχάντ και να τις... γιορτάζει ακόμη και με πυροτεχνήματα. «Αυτή η νικηφόρα επιχείρηση θα διευκολύνει και θα επιταχύνει σίγουρα την κατάρρευση του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωνε ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, κορυφαίος σύμβουλος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.

Η Τεχεράνη διατηρεί μία μακρά και στενή σχέση με τη Χαμάς, βασικό εταίρο στον «Άξονα της Αντίστασης». Επί σειρά ετών χρηματοδοτεί και εφοδιάζει με όπλα την ισλαμιστική οργάνωση. Αρκεί όμως αυτό ως απόδειξη πως το Ιράν έχει άμεση σχέση με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου;

Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι δεν διαθέτει στοιχεία τα οποία να υποδηλώνουν άμεση συμμετοχή του Ιράν, με τον Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, να υπογραμμίζει ότι η υποστήριξη προς τη Χαμάς καθιστά «το Ιράν σαφώς συνυπεύθυνο»

Ισραήλ και Ιράν είναι ορκισμένοι εχθροί. Ειδικοί δεν μπορούν να αγνοήσουν τη χρονική στιγμή της νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και παρατηρούν ότι η Τεχεράνη είχε πολλούς και σοβαρούς λόγους για τη γεωπολιτική της... επιβίωση προκειμένου να αποτρέψει τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας υπό τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ενδεικτικά, είναι τα λόγια του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν - πριν από λίγες μόλις ημέρες - πως «οι χώρες που ποντάρουν στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, θα χάσουν».

Η Τεχεράνη ασκεί επιρροή στην περιοχή και θέλει να τη διατηρήσει. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Λίβανος αφού στο νότιο τμήμα της χώρας δρα η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση Χεζμπολάχ. Είναι περισσότερο ισχυρή στρατιωτικά από τη Χαμάς αφού, θεωρείται ως η βαρύτερα εξοπλισμένη οργάνωση στον κόσμο.

Η Χεζμπολάχ προειδοποιεί το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή στη Γάζα αλλά το ερώτημα «εάν θέλει να εμπλακεί στον εν εξελίξει πόλεμο» παραμένει αναπάντητο όσο οι ανησυχίες για μία γενικευμένη γεωπολιτική έκρηξη στη Μέση Ανατολή ενισχύονται.

Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται κινητικότητα στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου. Όπως ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ, τα στρατεύματά του «σκότωσαν έναν αριθμό ύποπτων ένοπλων οι οποίοι διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος από λιβανέζικο». Προσέθεσε μάλιστα, ότι ελικόπτερα «έπληξαν την περιοχή». Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι βομβάρδισε δύο ισραηλινούς στρατώνες ως απάντηση στον θάνατο τουλάχιστον τριών μελών της κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Η δράση της Χεζμπολάχ, βόρεια, στα σύνορα με το Ισραήλ, μπορεί να βραχυκυκλώσει τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις όσον αφορά στις επιχειρήσεις τους στον νότο. Κι αυτό γιατί μία ενδεχόμενη εμπλοκή της σιιτικής οργάνωσης θα εξαναγκάσει το Ισραήλ να διατηρεί στραμμένη την προσοχή του σε δύο μέτωπα, ταυτόχρονα.

Προς το παρόν το σφυροκόπημα της πλήρως αποκλεισμένης Γάζας συνεχίζεται με τον ίδιο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου – λίγο πριν την πιθανή έναρξη της χερσαίας εισβολής -  να προειδοποιεί  ότι «η απάντησή μας θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή» επιβεβαιώνοντας την περαιτέρω κλιμάκωση αλλά και τις γεωπολιτικές συνέπειες του εν εξελίξει πολέμου.

Η επόμενη ημέρα, θα εξαρτηθεί όμως και από τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών που πλέον και επιστρέφουν στην περιοχή και προειδοποιούν «οποιοδήποτε άλλο μέρος εχθρικό προς το Ισραήλ» προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Πηγή: skai.gr