Σάλος στις ΗΠΑ: Προς ανατροπή της ιστορικής απόφασης που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις

Προσχέδιο γνωμοδότησης της συντηρητικής πλειοψηφίας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που διέρρευσε στα ΜΜΕ, δείχνει πως διεξήχθη ήδη ψηφοφορία με την οποία ανατρέπεται η ιστορική απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ του 1973, που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico χθες Δευτέρα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του εγγράφου με ανεξάρτητο τρόπο.

Η απόφαση στην υπόθεση του 1973 ήταν «κατάφωρα εσφαλμένη εξαρχής», αναφέρει στο προσχέδιο, που φέρει ημερομηνία 10η Φεβρουαρίου, ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο, σύμφωνα με τον Politico.

Άλλοι τέσσερις δικαστές διορισμένοι από τους Ρεπουμπλικάνους –ο Κλάρενς Τόμας, ο Νιλ Γκόρσατς, ο Μπρετ Κάβανο και η Έιμι Κόνι Μπάρετ– τάχθηκαν υπέρ αυτής της θέσης, κατά το δημοσίευμα.

«Είναι πιθανό να υπήρξαν ορισμένες αλλαγές από τότε», δηλαδή τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν συντάχθηκε η γνωμοδότηση, ανέφερε ο ρεπόρτερ του Politico που αποκάλυψε την υπόθεση, ο Τζος Γκέρστιν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC χθες βράδυ.

Μετά την παρουσίαση προφορικών επιχειρημάτων και αφού διεξαχθεί ψηφοφορία, μέλος της ομάδας που πλειοψήφησε αναλαμβάνει να συντάξει το προσχέδιο της γνωμοδότησης. Κατόπιν, το έγγραφο διανέμεται στα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μεταξύ της αρχικής ψηφοφορίας και της δημοσιοποίησης της απόφασης, οι απόψεις μπορεί να αλλάξουν. Οποιαδήποτε απόφαση θεωρείται τελεσίδικη μόνο αφού δημοσιοποιηθεί.

Ο Νιλ Κάτιαλ, νομικός που έχει χειριστεί υποθέσεις οι οποίες εκδικάστηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σημείωσε μέσω Twitter ότι το δημοσίευμα του φαίνεται σωστό και σχολίασε πως αν όντως είναι ακριβές, θα πρόκειται για την «πρώτη φορά που διέρρευσε κάτι τόσο σημαντικό» στον Τύπο από το κορυφαίο ομοσπονδιακό δικαστικό όργανο.

Οι κυριότερες αντιδράσεις στο δημοσίευμα του Politico

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ακυρώσει την ιστορική απόφαση του 1973 με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην άμβλωση, αποκάλυψε χθες Δευτέρα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico, επικαλούμενος το προσχέδιο γνωμοδότησης που διέρρευσε, γεγονός άνευ προηγουμένου.

Η εξέλιξη προκάλεσε σοκ στην Ουάσινγκτον, καθώς ενδέχεται να αλλάξει άρδην το πολιτικό τοπίο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Ακολουθούν οι κυριότερες αντιδράσεις μέχρι στιγμής.

Μπέρνι Σάντερς, ανεξάρτητος γερουσιαστής προσκείμενος στους Δημοκρατικούς:

«Το Κογκρέσο πρέπει να περάσει νόμο η οποία θα εντάξει την απόφαση Ρόου κατά Γουέιντ στη νομοθεσία αυτής της χώρας τώρα. Κι αν δεν υπάρχουν 60 ψήφοι στη Γερουσία για να εγκριθεί, πρέπει να τερματίσουμε την πρακτική της ενισχυμένης πλειοψηφίας και να περάσει με 50 ψήφους».

Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών:

«Η απόφαση αυτή αποτελεί απευθείας επίθεση στην αξιοπρέπεια, στα δικαιώματα και στις ζωές των γυναικών, χωρίς να λογαριάζουμε τη νομοθεσία δεκαετιών. Θα σκοτώσει και θα υποδουλώσει γυναίκες μολονότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρεί ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη. Τι ντροπή».

Ελίζαμπεθ Γουόρεν, γερουσιάστρια των Δημοκρατικών:

«Το Ανώτατο Δικαστήριο που κατέλαβαν εξτρεμιστές ετοιμάζεται να ανατρέψει την απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ και να επιβάλει τις ακροδεξιές, αντιδημοφιλείς απόψεις του σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι ώρα τα εκατομμύρια που υποστηρίζουν το Σύνταγμα και το δικαίωμα στην άμβλωση να ορθώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους για να ακουστεί. Δεν θα γυρίσουμε πίσω - ποτέ».

Έιμι Κλόμπουτσαρ, γερουσιάστρια των Δημοκρατικών:

«Αν δεν μπορεί να γίνει τίποτε στην Ουάσινγκτον λόγω της πολιτικής των Ρεπουμπλικάνων να παρεμβάλλουν προσκόμματα, τότε ο αμερικανικός λαός και οι γυναίκες θα πρέπει να ψηφίσουν και ο κόσμος που πιστεύει στην ελευθερία της επιλογής πρέπει να ψηφίσει όπως ποτέ πριν, διότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να το αλλάξουμε αυτό».

Κάθι Χόκουλ, κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης:

«Αυτή είναι μια απόλυτα επονείδιστη επίθεση στο θεμελιώδες δικαίωμά μας να επιλέγουμε, και θα την πολεμήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Θα το πω δυνατά και καθαρά: η Νέα Υόρκη θα εγγυάται πάντα το δικαίωμά σας στην άμβλωση. Έχετε τον λόγο μας».

Τομ Κότον, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων:

«Το Ανώτατο Δικαστήριο και το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να διενεργήσουν εξονυχιστική έρευνα για αυτή τη διαρροή με όλα τα εργαλεία που χρειάζονται. Στο μεταξύ, η απόφαση (του 1973) ήταν κατάφωρα λαθεμένη εξαρχής και προσεύχομαι το Δικαστήριο να τηρήσει το Σύνταγμα και να επιτρέψει στις πολιτείες να προστατεύουν και πάλι τις ζωές των αγέννητων παιδιών».

Ρικ Σκοτ, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων:

«Η εμπιστευτικότητα της διαδικασίας διεργασιών στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι ιερή και το προστατεύει από τις πολιτικές παρεμβάσεις. Αυτή η παραβίαση δείχνει ότι οι ριζοσπάστες Δημοκρατικοί εργάζονται ολοένα πιο σκληρά για να εκφοβίσουν και να υπονομεύσουν το Δικαστήριο. Αυτό ήταν το σχέδιό τους πάντα. Οι δικαστές δεν μπορεί και δεν πρέπει να καμφθούν από αυτή την επίθεση».

Τζος Χόλι, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων:

«Η αριστερά συνεχίζει την επίθεσή της εναντίον του Ανώτατου Δικαστηρίου με αυτή την άνευ προηγουμένου παραβίαση της εμπιστευτικότητας, που έχει ξεκάθαρα σκοπό να εκφοβίσει. Οι δικαστές δεν πρέπει να υποχωρήσουν μπροστά σε αυτή την προσπάθεια να διαφθαρεί η διαδικασία. Φανείτε δυνατοί. Θα πω ότι αν αυτή είναι η θέση του Δικαστηρίου, είναι τρομερή. Πολύ καλά ψαγμένη, άψογα διατυπωμένη, ηθικά ισχυρή».

Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, βουλεύτρια των Δημοκρατικών:

«Όπως είχαμε προειδοποιήσει, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει στο στόχαστρο μόνο την άμβλωση, έχει στο στόχαστρο το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, στην οποία βασίστηκε η απόφαση (του 1973) και συμπεριλαμβάνει επίσης τους γάμους προσώπων του ίδιου φύλου και τα αστικά δικαιώματα»

National Women’s Law Center:

«Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στο προσχέδιο είναι εξοργιστική, ανεύθυνη και σοκαριστική. Κάθε δικαστής που προσυπογράφει αυτή τη γνωμοδότηση θα τροφοδοτήσει το κακό και τη βία που θα υφίσταται κάθε γυναίκα που θα μένει έγκυος σε αυτή τη χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ