Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Χαμάς και ισραηλινού στρατού για πλήγματα εναντίον αμάχων που προσπαθούν να διαφύγουν

Πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι η Χαμάς «σταματά τους αμάχους που προσπαθούν να φύγουν» από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι έχουν ήδη διαφύγει από την εμπόλεμη περιοχή της Γάζας, μετά τη σύσταση του του ισραηλινού στρατού, και πολλοί ακόμη προσπαθούν να φύγουν από τα σπίτια τους, ωστόσο οι δύο εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι βάζουν εμπόδια στη διαδικασία αυτή.

Πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι η Χαμάς «σταματά τους αμάχους που προσπαθούν να φύγουν» από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Τζόναθαν Κονρίκους είπε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας εκτοξεύτηκαν ρουκέτες στο Τελ Αβίβ και στο νότιο Ισραήλ και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μάχες εντός και γύρω από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ανέφερε ότι η Χαμάς έχει «εκδώσει προειδοποιήσεις στους αμάχους να μην φύγουν από τα σπίτια τους» και στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν άκουσαν αυτές τις προειδοποιήσεις, η Χαμάς «σταμάτησε τους αμάχους και τις νηοπομπές που προσπαθούσαν να διαφύγουν».

«Αν αυτή δεν είναι η πιο απαίσια και ποταπή χρήση αμάχων κατά τη διάρκεια του πολέμου, δεν ξέρω ποια είναι, αλλά δείχνει και πάλι την έλλειψη αξίας για την ανθρώπινη ζωή από μια τρομοκρατική οργάνωση όπως η Χαμάς», είπε.

Σχετικά με τις αναφορές για οχήματα με κατοίκους της Γάζας που δέχθηκαν ισραηλινά πυρά, είπε όταν «το λεγόμενο υπουργείο Υγείας της Γάζας εκδίδει πληροφορίες με δεδομένα που εγκρίνονται από τη Χαμάς».

Χαμάς: Ισραηλινά πουρά κατά αμάχων

Πάντως, αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι της Χαμάς ανέφεραν χθες ότι Παλαιστίνιοι οι οποίοι προσπαθούσαν να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, περνώντας από τομέα που ο ισραηλινός στρατός παρουσίαζε ως ασφαλή, σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε δύο διαδρομές για «ασφαλή μετακίνηση» από τον βορρά προς τον νότο της Γάζας. Όμως, αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν πως παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν στον τομέα αυτό, παρότι κινήθηκαν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και την υπηρεσία Τύπου της Χαμάς, δεκάδες άμαχοι που προσπαθούσαν να καταφύγουν στη νότια Γάζα σκοτώθηκαν σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες μετά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Χθες Σάββατο αυτόπτης μάρτυρας του Γαλλικού Πρακτορείου είπε πως «φορτηγό που μετέφερε δεκάδες οικογένειες χτυπήθηκε κοντά στο Ουάντι Γάζα».

Όταν επικοινώνησε μαζί του το AFP, ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε την πληροφορία.

Το πρακτορείο σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο αν οι θάνατοι οφείλονταν σε πλήγματα του ισραηλινού στρατού.

Μπόρεσε να επιβεβαιώσει εικόνες που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και αντιστοιχούν σε κατηγορίες αυτοπτών μαρτύρων την Παρασκευή, αλλά όχι να επιβεβαιώσει ότι οι εκρήξεις οφείλονταν σε ισραηλινά πυρά.

«Δυο οχήματα χτυπήθηκαν κοντά σε νοσοκομείο του Κουβέιτ στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας», ανέφερε πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας της Χαμάς, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε σε δημοσιογράφους χθες Σάββατο πως ο στρατός λαμβάνει «όλες τις προφυλάξεις» για να αποφεύγονται οι θάνατοι αμάχων.

Η Χαμάς ανέφερε χθες Σάββατο ότι «70 μάρτυρες» και 200 τραυματίες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, καταμετρήθηκαν σε «σφαγή του Ισραήλ» με στόχο οικογένειες εκτοπισμένων, «έγκλημα μίσους».

Από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.500 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους πάνω από 700 παιδιά.

Τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, οι περισσότεροι στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Πηγή: skai.gr