Αλιεία: Η ΕΕ και οι γειτονικές χώρες συμφώνησαν τη θέσπιση πολυετών σχεδίων διαχείρισης στη Μεσόγειο για πρώτη φορά

Η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ) ενέκρινε ομόφωνα συνολικά 21 φιλόδοξα μέτρα για τη διαχείριση και τον έλεγχο της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και την προστασία ευαίσθητων οικοτόπων. 

Euranet

Χθες, για πρώτη φορά, η ΕΕ και οι γειτονικές χώρες της Μεσογείου συμφώνησαν τη θέσπιση πέντε ολοκληρωμένων πολυετών σχεδίων διαχείρισης βασισμένων στις αρχές της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ). Αυτό το βήμα καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής και οικονομικής βιωσιμότητας της αλιείας στη Μεσόγειο είναι αποτέλεσμα της 45ης ετήσιας συνεδρίασης της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ). Χάρη στις κοινές προσπάθειες της Επιτροπής, των κρατών μελών και περισσότερων από 20 άλλων παράκτιων χωρών, η ΓΕΑΜ ενέκρινε ομόφωνα συνολικά 21 φιλόδοξα μέτρα, εκ των οποίων τα 19 υποβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη διαχείριση και τον έλεγχο της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και την προστασία ευαίσθητων οικοτόπων. Η ΕΕ στηρίζει επίσης την υλοποίηση όλων των μέτρων και της νέας στρατηγικής της ΓΕΑΜ για το 2030 με ετήσια επιχορήγηση ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους δήλωσε σχετικά: «Οι συμφωνίες που επετεύχθησαν στη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο κατόπιν μίας εβδομάδας διαπραγματεύσεων ανοίγουν νέους δρόμους για την περιοχή της Μεσογείου, τη βιοποικιλότητα και τους αλιείς της. Θα συμβάλουν στην αποκατάσταση μιας θαλάσσιας λεκάνης, η οποία εδώ και πολλά χρόνια πάσχει από μη βιώσιμες πρακτικές. Προσβλέπω στην καλή συνεργασία με τους γείτονές μας για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων.»

Νίκος Ανδρίτσος