Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, που ζητεί μάταια από τον περασμένο Οκτώβριο να αναπτυχθεί διεθνής δύναμη στην Αϊτή, όπου η δράση των συμμοριών έχει μετατραπεί σε γάγγραινα, στηλίτευσε χθες Δευτέρα την «επιφυλακτικότητα» δυτικών χωρών να αναλάβουν να ηγηθούν σε αυτή την επέμβαση.
«Υπάρχει πράγματι κάποια επιφυλακτικότητα από μέρους των χωρών εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα να προχωρήσουν σε επιχείρηση αυτού του τύπου, θα την έλεγα επέμβαση μάλλον, διότι νομίζω πως πρόκειται για αστυνομική επιχείρηση», είπε ο κ. Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίνγκστον, έχοντας στο πλάι του τον πρωθυπουργό της Τζαμάικας, τον Άντριου Χόλνες.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ απαντούσε σε ερώτηση του τζαμαϊκανού Τύπου για την απουσία «σημαντικών προσπαθειών από πλευράς χωρών όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία» για τη «συνεργασία με τις (15) χώρες της CARICOM», της Κοινότητας της Καραϊβικής. Η Τζαμάικα είναι μέλος της· η κυβέρνησή της τάσσεται υπέρ της επέμβασης στη γειτονική Αϊτή.
«Ο καλύτερος τρόπος κατά την άποψή μου για να ξεπεραστεί αυτή η επιφυλακτικότητα (...) είναι να υπάρξει αξιόπιστη πολιτική διαδικασία» στην Αϊτή, εκτίμησε ο κ. Γκουτέρες, αναφερόμενος στην οργάνωση βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη χώρα αυτή.
Όμως στην Αϊτή έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016. Ο νυν πρωθυπουργός της χώρας, ο Αριέλ Ανρί, διορίστηκε στο αξίωμα αυτό μόλις 48 ώρες πριν από τη δολοφονία του τελευταίου προέδρου της χώρας, του Ζοβενέλ Μοΐζ, τον Ιούλιο του 2021, και η νομιμοποίησή του τελεί υπό αμφισβήτηση. Ειδικοί θεωρούν αδύνατη τη διεξαγωγή εκλογών υπό τις συνθήκες που επικρατούν.
Την περασμένη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Αϊτή, προσθέτοντας πάντως απλά ότι «κατέγραψε» τη νέα έκκληση του κ. Γκουτέρες να αναπτυχθεί ειδική διεθνής οπλισμένη δύναμη –όχι του ΟΗΕ–, για να βοηθηθεί η αϊτινή αστυνομία να αποκαταστήσει την τάξη.
Έξι μήνες μετά την έκκληση για βοήθεια του κ. Ανρί που μετέφερε ο κ. Γκουτέρες, ουδεμία κυβέρνηση έχει εκδηλώσει τη βούληση να αναλάβει την ηγεσία τέτοιας ξένης δύναμης.
Τον περασμένο μήνα, η νέα ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για την Αϊτή, η Μαρία Ισαβέλ Σαλβαδόρ, έκρινε πως ίσως είναι καιρός ο ΟΗΕ να φανεί «καινοτόμος», δηλαδή να αναπτύξει δύναμη επέμβασης που θα αποτελείται από αστυνομικούς, όχι στρατιωτικούς.
«Έχω απευθύνει σθεναρή έκκληση στις χώρες που είναι σε θέση να το κάνουν επειδή η [κατάσταση στην] Αϊτή δεν είναι μόνο πρόβλημα για τους Αϊτινούς, είναι πρόβλημα για όλη την περιοχή και ευρύτερα πρόβλημα όλων μας», κατέληξε ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.