Κλείσιμο

Ένοπλοι απήγαγαν τον γ.γ. του Υψηλού Συμβουλίου Μετάβασης της Αϊτής

Συμμορίες ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, και μεταξύ άλλων διαπράττουν απαγωγές εκατοντάδων ανθρώπων για λύτρα

Ο Γενικός Γραμματέας του Υψηλού Συμβουλίου Μετάβασης (HCΤ) της Αϊτής, ο Άντονι Βιερζινί Σεν-Πιερ, απήχθη, ανακοίνωσε η επικεφαλής της επιτροπής στην οποία ανατέθηκε να καταρτίσει οδικό χάρτη ενόψει της διεξαγωγής εκλογών στη χώρα της Καραϊβικής, που ελπίζεται να οργανωθούν το 2024.

Η Αϊτή, όπου οι πιο πρόσφατες εκλογές έγιναν το 2016 και πλέον δεν έχει εκλεγμένους αντιπροσώπους από τον Ιανουάριο, είναι βυθισμένη σε κρίση, πολιτική, ανθρωπιστική και ασφαλείας, καθώς συμμορίες ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, και μεταξύ άλλων διαπράττουν απαγωγές εκατοντάδων ανθρώπων για λύτρα.

Σύμφωνα με αϊτινά ΜΜΕ, που επικαλούνται τη Μιράντ Μανιγκά, την επικεφαλής του HCΤ, ο κ. Σεν-Πιερ απήχθη χθες Τετάρτη περί το μεσημέρι στη συνοικία Ντεμπισί της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς από βαριά οπλισμένους άνδρες με αστυνομικές στολές.

Στην κοντινή συνοικία Πετιόν-Βιλ, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και μέλη συμμορίας, επίσης κατά δημοσιεύματα στον αϊτινό Τύπο.

Πριν από έναν και πλέον χρόνο, η κυβέρνηση του αϊτινού πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί ζήτησε να αναπτυχθεί διεθνής οπλισμένη δύναμη στη χώρα για να βοηθήσει την αστυνομία, που αδυνατεί να αντεπεξέλθει, να αντιμετωπίσει τις συμμορίες. Παρά το πράσινο φως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η δύναμη αυτή, επικεφαλής της οποίας έχει δεσμευτεί να αναλάβει η Κένυα, δεν έχει ακόμη σχηματιστεί ούτε αναπτυχθεί.

Ο κ. Ανρί είχε ονομαστεί πρωθυπουργός λίγα 24ωρα προτού δολοφονηθεί το 2021 ο αϊτινός πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ από ομάδα εκτελεστών, κυρίως κολομβιανών μισθοφόρων. Ο φόνος αυτός δημιούργησε πολιτικό κενό, το οποίο διευκόλυνε τις συμμορίες να εξαπλωθούν. Έχει υποσχεθεί ότι θα διεξαχθούν εκλογές όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφαλείας.

Σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο, στην Αϊτή ως εκείνο τον μήνα είχαν διαπραχθεί τουλάχιστον 970 απαγωγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ