ΚΑΙΡΟΣ

Αίγυπτος: Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Αλ Σίσι, Αμπάς και βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας

Οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν "στην εξέλιξη του παλαιστινιακού ζητήματος", ζήτησαν τον τερματισμό της "ισραηλινής κατοχής" και επανέλαβαν την υποστήριξή τους σε μια "λύση δύο κρατών" με την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δέχθηκε σήμερα Δευτέρα τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο στη βόρεια αιγυπτιακή πόλη Ελ Αλαμέιν, ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία, σε κλίμα όπου πληθαίνουν οι εικασίες για πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.

Αρχικά ο Σίσι συνάντησε χωριστά τον βασιλιά Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας προτού ηγηθεί της τριμερούς συνεδρίασης με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία σε δύο διαφορετικά δελτία Τύπου που εξέδωσε.

Οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν "στην εξέλιξη του παλαιστινιακού ζητήματος", ζήτησαν τον τερματισμό της "ισραηλινής κατοχής" και επανέλαβαν την υποστήριξή τους σε μια "λύση δύο κρατών" με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα ενός "κυρίαρχου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους".

Παρότι η αιγυπτιακή προεδρία δεν κάνει αναφορά στην εξομάλυνση, παλαιστινιακή πηγή προσκείμενη στο θέμα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η σύνοδος κορυφής "έχει στόχο να συζητήσει τις αμερικανικές προσπάθειες για την επίτευξη της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ και αξιώσεις της Παλαιστινιακής Αρχής στο πλαίσιο της υπογραφής μιας τέτοιας συμφωνίας".

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία, πρώτες αραβικές χώρες που υπέγραψαν ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ, αντίστοιχα το 1979 και το 1994, είναι οι μεγάλοι περιφερειακοί σύμμαχοι του Ριάντ.

Η Σαουδική Αραβία δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και δεν προσχώρησε στις συμφωνίες του Αβραάμ του 2020 -- που διαπραγματεύτηκε η Ουάσινγκτον -- οι οποίες επέτρεψαν στο ισραηλινό κράτος να εξομαλύνει τις σχέσεις του κυρίως με τους δύο γείτονες του βασιλείου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Το Ριάντ διόρισε το Σάββατο πρεσβευτή για τα Παλαιστινιακά Εδάφη - ο οποίος δεν θα διαμένει εκεί και θα είναι επίσης γενικός πρόξενος στην Ιερουσαλήμ. Τα θέματα των Παλαιστινιακών Εδαφών διαχειριζόταν μέχρι σήμερα η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Αμάν της Ιορδανίας.

Ένας διορισμός που εκλαμβάνεται ως "δημόσιο μήνυμα υποστήριξης" στην Παλαιστινιακή Αρχή, σύμφωνα με ειδικούς, λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Έλι Κοέν ότι "η ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας είναι θέμα χρόνου".

Το Ριάντ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι εμμένει στη θέση του Αραβικού Συνδέσμου, μια θέση δεκαετιών που συνίσταται στην μη σύναψη επίσημων διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ όσο δεν επιλύεται η σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους.

Η Αίγυπτος, η διπλωματία της και κυρίως οι υπηρεσίες πληροφοριών της καλούνται συχνά να παρέμβουν στο παλαιστινιακό ζήτημα: η χώρα γειτονεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο δέχεται τους επικεφαλής των ισραηλινών κυβερνήσεων και τους ηγέτες διαφόρων παλαιστινιακών κομμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ