ΚΑΙΡΟΣ

Αφγανιστάν: Υποχρεωτικά μαθήματα ισλαμικών σπουδών πλέον στα πανεπιστήμια

Την περίοδο του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν (1996-2001) τα κορίτσια δεν φοιτούσαν καθόλου στο σχολείο, ούτε καν στο δημοτικό.

Οι Αφγανοί φοιτητές θα πρέπει στο εξής να παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα ισλαμικών σπουδών, ανακοίνωσαν σήμερα από την Καμπούλ στελέχη του υπουργείου Παιδείας των Ταλιμπάν.

Οι αξιωματούχοι αυτοί δεν έδωσαν καμία ένδειξη για το πότε θα ξανανοίξουν για τα κορίτσια τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο.

«Προσθέτουμε άλλα πέντε μαθήματα θρησκευτικού περιεχομένου στα οκτώ» που υπάρχουν σήμερα στις πανεπιστημιακές σπουδές, είπε ο Αμπντούλ Μπάκι Χακάνι, ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μεταξύ αυτών είναι η Ισλαμική Ιστορία, η Πολιτική και η Διακυβέρνηση. Τα υποχρεωτικά θρησκευτικά μαθήματα θα αυξηθούν από ένα σε τρία την εβδομάδα. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα καταργηθεί κανέναν από τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών που ισχύει σήμερα στα πανεπιστήμια. Ορισμένες σχολές πάντως έχουν ήδη τροποποιήσει το πρόγραμμά τους σε μαθήματα που αφορούν για παράδειγμα τη μουσική ή τη γλυπτική, θέματα που θεωρούνται ταμπού στο πλαίσιο της ερμηνείας του ισλαμικού νόμου από τους Ταλιμπάν. Ορισμένα άλλα μαθήματα δεν διδάσκονται πλέον, λόγω της μαζικής εξόδου των καθηγητών μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, πριν από έναν χρόνο.

Όταν ρωτήθηκε πότε θα ξανανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια, ένα στέλεχος του υπουργείου Παιδείας υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι πως οι οικογένειες στις αγροτικές περιοχές «δεν έχουν πειστεί» πως είναι αναγκαίο να στέλνουν τις κόρες τους στο σχολείο. Προηγουμένως, το υπουργείο υποστήριξε ότι το κλείσιμο το σχολείων οφειλόταν σε «τεχνικούς και οικονομικούς» λόγους. Μέχρι να ξανανοίξουν τα σχολεία, οι νεαρές Αφγανές δεν μπορούν να λάβουν απολυτήριο και κατά συνέπεια δεν μπορούν να είναι υποψήφιες για εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Την περίοδο του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν (1996-2001) τα κορίτσια δεν φοιτούσαν καθόλου στο σχολείο, ούτε καν στο δημοτικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ