Η αποχώρηση και του τελευταίου Αμερικανού στρατιώτη από το Αφγανιστάν γιορτάστηκε με πυροτεχνήματα και πυροβολισμούς στον αέρα. Μετά από 20 χρόνια η διεθνής κοινότητα περιμένει τώρα τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν, την ίδια ώρα που ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να διαμορφώσουν την πολιτική τους για την επόμενη ημέρα και κυρίως ποια στάση θα τηρήσουν απέναντι στη νέα ηγεσία της χώρας.
Ρήγματα στις διατλαντικές σχέσεις
Για τον Κάρλο Αντόνιο Μασάλα, καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων του Μονάχου, η χθεσινή ημέρα σηματοδοτεί μια ιστορική ημερομηνία: το τέλος της «φιλελεύθερης αυταπάτης, ότι με στρατιωτικά και πολιτικά μέσα επέμβασης μπορεί να επιτευχθεί δημιουργία κρατικών δομών», μια αντίληψη που κυριαρχούσε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τη δεκαετία του '90. Αλλά ποιες είναι συγκεκριμένα οι συνέπειες αυτής της αποχώρησης από το Αφγανιστάν μετά από δύο δεκαετίες; Ο Γερμανός καθηγητής, μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF, υποστηρίζει ότι σε επίπεδο δομών και καταμερισμού εξουσίας στο διεθνές σύστημα δεν θα έχει καμιά επίπτωση.
«Θα έχει όμως σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ ως εγγυήτρια της φιλελεύθερης τάξης πραγμάτων σε ορισμένες περιοχές της γης» υποστηρίζει. Παρατηρούμε ήδη τις πρώτες κινήσεις. Η Κάμαλα Χάρις κατόπιν εντολής του Μπάιντεν έπρεπε να πάει στην Ασία και να καθησυχάσει τους εκεί συμμάχους, ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να δεσμεύονται από τις υποχρεώσεις τους. Στο άμεσο μέλλον η Ουάσιγκτον θα πρέπει να κάνει διορθωτικές κινήσεις στην περιοχή. Το αν το καταφέρει, είναι ένα άλλο θέμα. Αλλά τίθενται ερωτήματα και για τις διατλαντικές σχέσεις.Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην αποχώρηση χωρίς συνεννόηση και συντονισμό με τους Ευρωπαίους. Κι αυτό θέτει θέματα σε σχέση με την διατλαντική συνεργασία».
Πλήρης συγκέντρωση στην αντιπαράθεση με Κίνα
Ο Κάρλο Αντόνιο Μασάλα θεωρεί υπερβολικές τις απόψεις εκείνων που ισχυρίζονται ότι οι ΗΠΑ θέλουν να απαγκιστρωθούν από τις διεθνοπολιτικές τους υποχρεώσεις. Ο Μπάιντεν, λέει, κατάφερε αυτό που δεν κατάφερε ο Ομπάμα και που ξεκίνησε ορμητικά ο Τραμπ, δηλαδή «την πλήρη συγκέντρωση όλων των αμερικανικών δυνάμεων και πόρων στην αντιπαράθεση με την Κίνα. Σε αυτό το πλαίσιο το Αφγανιστάν ή η Μέση και Εγγύς Ανατολή, αλλά ακόμη και η ζώνη Σαχέλ, παίζουν δευτερεύοντα μέχρι κανένα απολύτως ρόλο. Ανταποκρίνεται εξάλλου στην λογική της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, που παρατηρούμε εδώ και χρόνια, την πλήρη προσήλωσή τους στην άνοδο της Κίνας και τις προσπάθειες να την καθυστερήσουν ή να την εμποδίσουν».
Με άλλα λόγια παρατηρούμε «διαιώνιση» της πολιτικής του America First που διατύπωση ο προκάτοχός του Τραμπ; «Ναι! Σε επίπεδο ύφους ο Μπάιντεν και η διοίκησή του θα είναι πιο φιλικοί και δεσμευτικοί. Αλλά επί της ουσίας, και για τον Μπάιντεν ισχύει το America First. Σε ό,τι αφορά στην πολυμέρεια, που εκθειάστηκε από την αμερικανική διοίκηση, θα είναι σημαντική μόνο όταν οι σύμμαχοι στηρίζουν και υποστηρίζουν την αμερικανική γραμμή. Αλλά δεν θα πρόκειται για την πολυμέρεια».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.