Αφγανιστάν: Σπάνια διαμαρτυρία γυναικών - Πυροβόλησαν εναντίον τους οι Ταλιμπάν (Δείτε βίντεο)

Οι γυναίκες φώναζαν «δουλειά, ψωμί και δικαιοσύνη» ενώ ήταν συγκεντρωμένες στην πρωτεύουσα, την Καμπούλ

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν πραγματοποίησαν μια σπάνια διαμαρτυρία ενάντια στην απόφαση των Ταλιμπάν να κλείσουν τα γυναικεία ινστιτούτα ομορφιάς.

Οι γυναίκες φώναζαν «δουλειά, ψωμί και δικαιοσύνη» ενώ ήταν συγκεντρωμένες στην πρωτεύουσα, την Καμπούλ.

Οι φρουροί των Ταλιμπάν απάντησαν με κανόνια νερού και ορισμένες διαδηλώτριες είπαν ότι χρησιμοποιήθηκαν και πυροβόλα όπλα εναντίον τους.

Τα δικαιώματα των γυναικών περιορίζονται όλο και περισσότερο από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία το 2021.

Περίπου 50 γυναίκες συμμετείχαν στη διαμαρτυρία την Τετάρτη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Οι Ταλιμπάν έδωσαν στις επιχειρήσεις ένα μήνα διορία από τις 2 Ιουλίου για να κλείσουν χιλιάδες ινστιτούτα αισθητικής σε όλη τη χώρα.

Είπαν ότι το να φοράνε περούκες και το να φτιάχνουν τα φρύδια τους ήταν ενάντια στις ισλαμικές αξίες και οι γονείς σπαταλούν χρήματα σε σαλόνια ομορφιάς όταν παντρεύονται τα ζευγάρια.

Η απόφαση περιορίζει περαιτέρω τους χώρους που είναι προσβάσιμοι στις Αφγανές γυναίκες, οι οποίες έχουν ήδη αποκλειστεί από τις τάξεις, τα γυμναστήρια και τα πάρκα. Πιο πρόσφατα, οι Ταλιμπάν τους απαγόρευσαν επίσης να εργάζονται για τα Ηνωμένα Έθνη.

Το κλείσιμο όλων των ινστιτούτων αισθητικής θα οδηγήσει στην απώλεια 60.000 θέσεων εργασίας, δήλωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο του Αφγανιστάν.

Τα ινστιτούτα αισθητικής έκλεισαν για τελευταία φορά όταν κυβέρνησαν οι Ταλιμπάν μεταξύ 1996 και 2001. Έμειναν ανοιχτά μετά την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν πριν από δύο χρόνια όταν αποχώρησαν οι αμερικανικές δυνάμεις, αλλά οι βιτρίνες των καταστημάτων συχνά καλύπτονταν και οι εικόνες γυναικών έξω από σαλόνια βάφτηκαν με σπρέι για να κρυφτούν τα πρόσωπά τους.

Η επιβολή περιορισμών στις γυναίκες από τους Ταλιμπάν που περιλαμβάνουν αυστηρούς ενδυματολογικούς κώδικες, αλλά και περιορισμούς στο να ταξιδεύουν μόνες τους, συνεχίστηκε παρά τη διεθνή καταδίκη.

Υπήρξαν μικρές σποραδικές διαμαρτυρίες ενάντια στα μέτρα που εισήγαγαν οι Ταλιμπάν, αλλά κάθε μορφή διαφωνίας καταπνίγεται.

Πηγή: skai.gr