ΚΑΙΡΟΣ

«Αδελφός vs αδελφού»: Διπλωματικός πόλεμος Κατάρ με άλλα Αραβικά κράτη

Σε πρωτοφανή διπλωματικό πόλεμο μετεξελίσσεται η υποβόσκουσα μέχρι σήμερα σύγκρουση μεταξύ σουνιτών «αδελφών»: της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν από τη μια πλευρά, και του Κατάρ από την άλλη. Στην «παρτίδα πόκερ» μεταξύ των χωρών αυτών ρόλο μπαλαντέρ διαδραματίζει το σιιτικό Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να «μοιράσουν τα χαρτιά»...

Η Σαουδική Αραβία
, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν τη Δευτέρα τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Η κυβέρνηση της Υεμένης και η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης ακολούθησαν το παράδειγμα των περιφερειακών συμμάχων τους επίσης διακόπτοντας τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Ντόχα.

Αυτή η συντονισμένη κίνηση συνιστά τη δραματική κλιμάκωση μιας υποβόσκουσας διένεξης αναφορικά με την υποστήριξη που φέρεται ότι παρέχει το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις, πέραν από τις κατηγορίες ότι η Ντόχα υποστηρίζει ακόμη και την ατζέντα του περιφερειακού αντιπάλου, του Ιράν. Με εξαίρεση τον πόλεμο Ιράν – Ιράκ, το Κατάρ, μια σουνιτική χώρα, αλλά με το 20% του πληθυσμού της Σιίτες, διατηρεί στενές πολιτικοοικονομικές σχέσεις με το Ιράν, με κοινές θέσεις σε πολλά fora και οργανισμούς, ενώ οι δύο χώρες αξιοποιούν και κοινό κοίτασμα πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.

Σημειώνεται δε, ότι κατά την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, το Κατάρ αρνήθηκε ουσιαστικά να ευθυγραμμιστεί με το «κοινό μέτωπο» κατά της Τεχεράνης.

Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Κατάρ ότι υποστηρίζει μαχητικές οργανώσεις και διαδίδει τη βίαιη ιδεολογία τους, μια προφανής αναφορά στο κρατικό δορυφορικό δίκτυο του Κατάρ αλ Τζαζίρα. Αποκορύφωμα δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο εμίρης του Κατάρ. Η Ντόχα απάντησε στο Ριάντ ότι η αναφορά ήταν αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης.

Πάντως, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον κάλεσε τις χώρες του Κόλπου να επιχειρήσουν να διευθετήσουν τις διαφορές τους και να παραμείνουν ενωμένες, μετά τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ. Άγκυρα, Τεχεράνη και Μόσχα κάλεσαν επίσης σε διάλογο τα εμπλεκόμενα μέρη σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Τα μέτρα που έλαβαν οι αραβικές χώρες του Κόλπου κατά της Ντόχα


- Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών. Το 2014 Ριάντ, Μανάμα και Αμπού Ντάμπι είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

- Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.

- Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

- Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.

- Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).

-Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους

Παράλληλά, ορισμένες αιγυπτιακές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι παγώνουν τις συναλλαγές τους με τις καταρινές.

Το χρονικό της κρίσης

20 Μαΐου: Το Κατάρ ανακοινώνει ότι είναι θύμα μιας «ψευδούς» εκστρατείας που τον κατηγορεί ότι «στηρίζει» την τρομοκρατία, λίγο πριν την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία.

21 Μαΐου: Ο εμίρης του Κατάρ σέιχ Τάμιμ μπον Χάμαντ αλ Θάνι συνομιλεί με τον Τραμπ στο Ριάντ.

24 Μαΐου: Το Κατάρ ανακοινώνει ότι το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας «δέχθηκε κυβερνοεπίθεση από μια άγνωστη οντότητα» και ότι «ψευδείς» δηλώσεις αποδόθηκαν στον εμίρη της χώρας. Μεταξύ των θεμάτων στα οποία φέρεται να αναφέρθηκε ο εμίρης είναι το Ιράν, η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Τις δηλώσεις αυτές διέψευσε η Ντόχα, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την κυβερνοπειρατεία, όμως παρόλα αυτά τα μέσα ενημέρωσης του Κόλπου τις μεταδίδουν.

25 Μαΐου: «Το Κατάρ διχάζει τους Άραβες» είναι ο τίτλος της εφημερίδας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων al Bayane, ενώ η σαουδαραβική εφημερίδα Al Hayat γράφει ότι οι δηλώσεις που αποδίδονται στον αλ Θάνι «προκάλεσαν αγανάκτηση σε μεγάλη κλίμακα».

25 Μαΐου: Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντεράχμαν αλ Θάνι καταγγέλλει «μια εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης εχθρική προς το κράτος του Κατάρ», την οποία το εμιράτο «θα αντιμετωπίσει».

28 Μαΐου: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Άνουαρ Γκάργας δηλώνει ότι οι μοναρχίες του Κόλπου «περνούν μια νέα, μεγάλη κρίση» και καλεί το Κατάρ, χωρίς να το αναφέρει ονομαστικά, «να αλλάξει στάση και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια».

2 Ιουνίου: Μια επίσημη πηγή από τη Ντόχα αναφέρει ότι Αμερικανοί ερευνητές του FBI βοηθούν το Κατάρ να εντοπίσει την προέλευση «της κυβερνοπειρατίας».

5 Ιουνίου: Η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Υεμένη και η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι στηρίζει «την τρομοκρατία».
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr