ΚΑΙΡΟΣ

Ο καιρός τρελάθηκε: Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη - Νωρίτερα ο χειμώνας στις ΗΠΑ

Οι μέγιστες θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 30 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας την περασμένη βδομάδα - Nωρίτερα τα χιόνια στις ΗΠΑ- Oι καύσωνες έχουν κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 16 τρισ. δολάρια από τη δεκαετία του 1990

Το φθινόπωρο δε λέει να έρθει στην Ευρώπη η οποία έρχεται αντιμέτωπη με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που δε συμβαίνει όμως και στις ΗΠΑ, που έκανα την εμφάνισή τους οι πρώτες χιονοπτώσεις. Νοτιοδυτικοί άνεμοι μεταφέρουν αέρα από τη βορειοδυτική Αφρική στη δυτική και κεντρική Ευρώπη, με αποτέλεσμα στη Γαλλία και την Ισπανία, οι θερμοκρασίες να βρίσκονται 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Η κλιματική αλλαγή κάνει πλέον κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία της σε ολόκληρο τον πλανήτη παρά τις μέχρι τώρα προσπάθειες των ηγετών να αντιστρέψουν την κατάσταση. Ήδη οι καύσωνες που έχουν προκληθεί από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή έχουν κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 16 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με μια μελέτη του Dartmouth College στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ . Αυτό οφείλεται στις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στην ανθρώπινη υγεία, την παραγωγικότητα και τη γεωργική παραγωγή.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 30 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας την περασμένη Πέμπτη, αγγίζοντας τους 35,2 βαθμούς Κελσίου στο Morón de la Frontera, νοτιοανατολικά της Σεβίλλης. Αλλά και οι βρετανικές μετεωρολογικές αρχές είχαν επισημάνει την Τετάρτη ότι η θερμοκρασία στο Λονδίνο άγγιξε τους 20,5 βαθμούς Κελσίου, κάτι που συνήθως καταγράφεται στο τέλος Αυγούστου.

Ακόμα και βορειότερα, στη Σουηδία, ο υδράργυρος έδειξε την Παρασκευή 19,5 βαθμούς Κελσίου στη νότια πόλη Kristianstad.

«Aυτή είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Σουηδία λίγο πριν την εκπνοή του έτους», δήλωσε ο Erik Hojgard-Olsen, μετεωρολόγος στο Σουηδικό Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Ινστιτούτο (SMHI).

«Δύσκολο να πιστέψουμε ότι τελειώνει ο μήνα Οκτώβριος καθώς σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης (και της Βόρειας Αφρικής) καταγράφεται ασυνήθιστη ζέστη», έγραψε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός στο Twitter.

Αντίθετα, στις ΗΠΑ, ο χειμώνας ήρθε νωρίτερα απ' ότι τον περιμένανε. Ένα ισχυρό ψυχρό μέτωπο κατευθύνθηκε στα βόρεια Βραχώδη Όρη και στις γύρω περιοχές στις 22 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να πέσουν τα πρώτα χιόνια στα μέσα Οκτωβρίου.  Η Βόρεια Γιούτα επηρεάστηκε ιδιαίτερα, με τη θερμοκρασία στο Σολτ Λέικ Σίτι να πέφτει απότομα από τους 25 βαθμούς Κελσίου που ήταν στις 21 Οκτωβρίου στους 7 βαθμούς μόλις δύο ημέρες αργότερα.

Πηγή: skai.gr